Znáte historii zámku Hrubý Rohozec? Původně šlo o hrad, který strážil obchodní stezku

18. duben 2017
Česko – země neznámá

U Turnova nad řekou Jizerou se tyčí zámek Hrubý Rohozec. Patří mezi známé a vyhledávané cíle návštěvníků Českého ráje. Poněkud méně známá je hradní historie Hrubého Rohozce. Předchůdcem dnešního zámku byl raně gotický hrad postavený ve druhé polovině 13. století, který měl za úkol hlídat důležitou obchodní stezku.

K zásadní přestavbě došlo na počátku 16. století za Konráda Krajíře z Krajku. Krajířové rozhodli, že budou bydlet trochu moderněji. Hrad díky tomu získal podobu pozdně gotického sídla. Od dnešní podoby se tehdejší Hrubý Rohozec lišil především obvodovou zástavbou. Chybělo východní a severní křídlo. Mezi nimi byla pouze hradba. Ovšem prapůvodně se hrad skládal pouze ze dvou věží. Jedné obranné a jedné obytné. Na svoji dobu to bylo moderní sídlo se vším všudy.

Současná podzemní část Rohozce bývala kdysi prvním patrem renesančního hradu a pod zem se dostala až za dalších úprav, které přišly za vlády Vartenberků, do jejichž majetku sídlo patřilo od poloviny 16. století. V podzemí dnešního zámku je tak vidět stavební vývoj již někde od roku 1300.

Vartenberkové se účastnili stavovského povstání, a proto jim byl majetek po bitvě na Bílé hoře zkonfiskován. Hrubý Rohozec roku 1623 koupil slavný Albrecht z Valdštejna. Ale už roku 1628 získal panství Mikuláš Des Fours, jehož potomkům sloužil zámek jako rodové panství po více než tři staletí.

Zámecké pokoje připomínají předposlední majitele

Také za vlády francouzského rodu Des Fours (od roku 1831 Des Fours Walderode) procházel zámek a jeho okolí úpravami. Nejprve barokní, kterou do dnešních dnů připomíná zámecká kaple Nejsvětější trojice, v 19. století pak zámek získal svou konečnou podobu podle návrhu architekta Jana Filipa Joendla.

Zámek od Turnova

Z 19. století se dochovaly do dnešní doby některé interiéry, z nichž je nejvýznamnější zámecká jídelna, za zmínku stojí i některé pokoje v druhém patře. Po roce 1945 byl zámek hraběcímu rodu zabaven. Prakticky veškerý mobiliář byl odvezen na jiné památky, nebo ukryt v depozitářích.

Zámek poté sloužil například rostlinářskému výzkumnému ústavu, protože se zařadil do druhé kategorie památek, což znamenalo nepřístupné veřejnosti. Až po změně kategorizace se začalo pracovat na expozicích. Ty ale měly s původní podobou zámku pramálo společného.

V současné době jsou interiéry zámku prezentovány v podobě z 30. let 20. století, kdy na zámku bydlel předposlední majitel hrabě Mikuláš Des Fours Walderode se svou manželkou Gabrielou Karolínou a syny Maxmiliánem a Ludvíkem. Tehdejší podobu se autoři expozicí snaží přiblížit podle fotografií pořízených roku 1932 pro potřeby pojišťovny. Průvodci v jednotlivých pokojích nešetří historkami na téma hraběcí hříchy a sportovní vášně.

Zámek Hrubý Rohozec nabízí návštěvníkům dva základní okruhy, které vedou reprezentačními prostory a do soukromých apartmá, navštívit můžete i sklepy a zázemí nebo se vydat na zkrácenou prohlídku pro děti. Zámek je otevřený každý den kromě pondělí od konce března do konce října. Navštívit můžete také volně přístupný anglický park a do něj si dokonce zapůjčit piknikové deky a hry.

Spustit audio