Zřícenina Rýzmburk u Ratibořic - výletní místo Barunky Panklové

9. leden 2014
Česko – země neznámá

Nedaleko obce Žernov na Náchodsku najdete zbytky hradu Rýzmburk, který tu kdysi stával. Ke zřícenině se však dá dobře dojít i z nedalekého Babiččina údolí v Ratibořicích. Ostatně v knize Babička ho Božena Němcová zmiňuje. Altán stojící nedaleko rozbořeného hradu byl totiž místem, kde se Barunka a babička setkaly s kněžnou.

Co se panských sídel týče, zpravidla si lidé Babiččino údolí spojují s ratibořickým zámkem zmíněné kněžny Zahaňské. Pravdou však je, že z hlediska historie je tento zámek poměrně mladý a málo významný. To hrad Rýzmburk byl z úplně „jiného těsta“.

Býval kolébkou významného rodu pánů z Rýzmburka a později majetkem řady významných šlechtických rodů. Vzpomeňme alespoň Žehušické z Nestajova, kteří Rýzmburk získali v první polovině 16. století a učinili z něj centrum svého rozsáhlého panství.

Za třicetileté války hrad zpustl a poté se stal dlouhodobým zdrojem stavebního materiálu pro ratibořický zámek i obyvatele okolních vesnic, což mělo za následek, že se z něj do současnosti mnoho nedochovalo. Proto právě jen v zimním nebo jarním období, kdy jeho zbytky nezakrývá bujná vegetace, jsou obrysy hradu patrné.

Poplužní dvůr - hrad Rýzmburk

Dnes na Rýzmurské vyhlídce najdete altán, který na předhradí bývalého hradu nechal roku 1798 postavit turonský vévoda Petr. Nikoli však pro zvýšení turistického ruchu, ale jako zázemí pro svou družinu na honech, které v okolních lesích často pořádal.

V bezprostřední blízkosti hradu sloužil také poplužní dvůr, v němž byl pivovar. Ten coby zemědělský statek sloužil ještě koncem minulého století. Dnes je rýzmburský altán se zříceninou hradu častým cílem turistů na trase z Babiččina údolí. Vyhlídka nad hlubokým údolím řeky Úpy nabízí výhledy do okolí Červeného Kostelce a Náchodska.


Zvětšit mapu
Spustit audio