Zvědavá ulička v Jilemnici má příhodné jméno. Domky vykukují jeden za druhým

28. prosinec 2015
Česko – země neznámá

Až se budete chtít vrátit do doby našich prababiček, vydejte se do některého ze známých skanzenů. Nebo si udělejte výlet na sever Čech do Libereckého kraje, kde sídlí takový pouliční skanzen, který na vás dýchne historickou atmosférou horského městečka před 100 lety.

V podkrkonošské Jilemnici mají neobyčejnou uličku, která se jmenuje Zvědavá. „Je to ukázka podkrkonošské lidové architektury, místo, kde jakoby se zastavil čas,“ říká Tereza Ledlová z jilemnického informačního centra.

Svůj název dostala ulička zcela oprávněně. „Je to lidový název, který byl odvozen od toho, jak každá chaloupka vystupuje do ulice o jeden okenní rám dál než předchozí. Prý proto, aby měli obyvatelé domků dobrý přehled o dění venku,“ vysvětluje Tereza Ledlová. I když pravda bude možná někde jinde.

Nízká okénka a šindelové střechy

I dnes poznáte roubenky už z dálky kvůli jejich pruhovanému kabátku. „Malebnosti místa napomáhá i to, že se o domky jejich obyvatelé stále starají. Teď v zimním období si je vánočně vyzdobují, za okénky se objevují svíčky, sněhuláčci, což jim dodává živou atmosféru, není to žádný skanzen,“ říká Tereza Ledlová. Možná je škoda, že ani jeden z domků jilemnické Zvědavé uličky není přístupný veřejnosti, všechny jsou v soukromých rukách.

Určitě každý zná Krkonoše a velká horská centra, ale málokdo už ví, že nedaleko od nich je Jilemnice se svou památkovou zónou

Uličce dominuje hned na jejím začátku budova Šaldova statku. „Šaldův statek je jedna z největších chalup v ulici, původně stával o něco dál. Majitelé museli chalupu rozebrat trám po trámu a posunout ji směrem ke Zvědavé uličce,“ popisuje pracovnice jilemnického infocentra, která návštěvu nejen této kouzelné uličky, ale i celého města doporučuje všem turistům.

Určitě každý zná Krkonoše a velká horská centra, ale málokdo už ví, že nedaleko od nich je Jilemnice se svou památkovou zónou. Klidné město, které si dodnes zachovalo svůj tradiční ráz.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio