Zvonice v Neprobylicích má samostatné zvonové patro. Přenese vás do 16. století

27. červenec 2017
Česko – země neznámá

Už od raného středověku bylo okolí kdysi královského města Slaný zemědělským krajem. Zemědělský ráz se zachoval dodnes, což je jeden z důvodů, proč se právě na Slánsku dochovalo devět dřevěných zvonic ze 17 století.

Zvonice měly u místního obyvatelstva vždy významné místo, protože udávaly denní rytmus během prací na polích. Hlas Páně zvukem zvonů ráno zval k práci, v poledne k odpočinku a večer ohlašoval, že se lidé mohou vrátit do svých domovů. Zachovalé dřevěné zvonice najdete v obci Tuřany, Kvílice, Hořešovice, Libušín, Zelenice, Nabdín, Neprobylice, Přelice, Skůry a Risuty. Každá je originálem a má své kouzlo.

Na výlet do obce Neprobylice

Zvonice v Neprobylicích

Neprobylická zvonice má podezdívku z pískovce ve tvaru nepravidelného šestihranu. Původně byla součástí starého kostelního areálu, dnes stojí samostatně. Díky ohrazení a okolním vzrostlým lípám působí jako ostrůvek, kde se zastavil čas.

Originálně řešené je otevřené zvonové patro. Trojici zvonů uvidíte zvenku. A je opravdu co obdivovat. Ačkoliv šindelová střecha byla zcela obnovena v roce 1896, zvony jsou původní a zavedou vás až do 16. století. Největší zvon pochází z roku 1595, váží 260 kg a odlil ho slavný pražský zvonař Brikcí z Cimperka.

Nejstarší zvon visí uprostřed. Je z roku 1510 a vyšel z dílny Bartoloměje Berounského. Zvony jsou propojené řetězem, takže se vždy rozeznějí najednou.

Spustit audio