Alena Smolíková tančí se psy. Na mistrovství světa se připravuje až šest let

5. květen 2018

Kynologii se věnuje téměř 20 let. Se svým prvním psem navštívila poprvé cvičák v roce 1997 a začala objevovat kouzlo výcviku psů. Na první závody vyrazila o dva roky později s labradorkou Dorou. Soutěžily v agility a později i v dogdancingu. Seznamte se s Alenou Smolíkovou.

Několik let působila v chovatelské stanici sibiřských husky, závodila se psím spřežením a absolvovala nejtěžší závod psích spřežení ve střední Evropě. Je mnohonásobnou mistryní republiky, mistryní Evropy a vicemistryní světa v dogdancingu.

„Tanec se psy je vlastně sestava různých cviků za doprovodu hudby,“ popisuje Alena. Je to třeba slalom mezi nohama, otočky, válení sudů, chůze po zadních. Pejsek cviky předvádí sám. A dělá to proto, že ho to baví.“

Border kolie Jerry, Foxy, Kira a důchodkyně Keysi a Britney dělají Aleně společnost, s některými z nich vystupuje a soutěží. Nejen v dogdancingu, ale také v dogfrisbee. Plus Chipsy, parson russell teriér, na tu nesmíme zapomenout.

Psí tanečnice jsou většinou border kolie

Je to dřina a trvá to dlouho, než se pes naučí nějakou sestavu, se kterou může uspět na soutěži. Na mistrovství světa se připravuje klidně 5 nebo 6 let. Mezi nejtěžší cviky patří dřepy nebo stojka na předních nohách. Choreografii si Alena tvoří sama. Pejsek musí nejprve ovládat dostatečné množství cviků, aby měla sestavu z čeho poskládat. Vymyslí téma sestavy, vybere hudbu. Používají se i rekvizity.

My jsme se s Alenou setkali v mateřské škole, kde dětem tanec se psy předváděla. Dětem se nejvíc líbila rozcvička, při které jim předcvičoval pejsek. Některé děti se se psy nechtěly rozloučit a paní učitelky jim musely vysvětlovat, proč s pejsky a s Alenou nemůžou odcestovat.

Spustit audio