Andulky umí být slušné spolubydlící. S kým se snesou?

20. srpen 2016

Máte-li základní zkušenost s chovem andulek, můžete si ptačí voliéru poměrně snadno rozšířit a zpestřit. Josef Pták z Benešova nad Ploučnicí má vyzkoušené soužití andulek, zebřiček, chůviček, diamantových holoubků a čínských křepelek.

Co obnáší chov ptáků? Základem je jídelníček. Létajícím obyvatelům se doporučuje do voliéry dávat proso, zejména proso žluté. Z dalších plodin je vhodný oves nahý, tedy bezpluchý. Pro zpestření můžete občas přidat mák.

A zapomenout byste neměli ani na zelený doplněk. Josef Pták má pro své ptáčky na zahradě dokonce speciální záhon se žabincem, který milují. Samozřejmostí je čistá voda, zhruba dvakrát ročně se do pití přidává prostředek na odčervení. V době hnízdění je dobré posílit jídelníček sekaným vařeným vajíčkem.

Přístup k čisté vodě

I drobní ptáčci jako andulky, zebřičky nebo čínské křepelky se občas rádi koupou, a tak je dobré, aby měli přístup k mělké nádobě s čistou vodou. Mírné zimy umožňují i venkovní přezimování.

Chovatel z Benešova nad Ploučnicí má voliéru z poloviny zateplenou a v případě potřeby zbytek zakryje polykarbonátovými deskami s jednoduchými úchyty. Má k voliéře zavedenou také elektřinu. Pokud je opravdu zima, může ptáčkům trochu zavlažit prostředí. Nejdůležitější je, aby jim nezamrzla voda.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.