Báječný chleba z pece. K tradičnímu pečení se vrací stále více lidí

23. leden 2016

Vlasta Hrdinová z Němčic pod Kunětickou horou pracovala celý život jako kuchařka, i v důchodu se proto své obrovské zálibě věnuje. Spolu s manželem si dokonce na zahradě postavili útulnou kuchyň s pecí a kamny, kde si pečou domácí dobroty. Jde o náročný koníček?

Staré pořekadlo říká, že na chleba se těžko vydělává. Asi na tom něco bude. „Když chceme odpoledne péct chleba, musíme pec roztopit už ráno,“ popisuje Vlasta Hrdinová, „musí tam být teplota vyšší než 250 stupňů. Pec je potřeba řádně vyhřát. Poté se oheň uhasí, celá pec se vymete a po chvíli odpočinku, kdy se teplo rozloží rovnoměrně po celé peci, se může teprve sázet chleba.“

Jak je vidět, na válení na peci jako Honza z pohádky nemají staromódní pekaři vlastně čas. Manželé Hrdinovi z Němčic pod Kunětickou horou si pec sami postavili a pečou v ní kváskový chléb, buchty, koláče nebo mazance.

Původní pergola slouží ki k zimnímu posezení u pece

Chléb si zvládnete upéct i vy

Myslíte si, že se vám pořádný domácí chléb bez vlastní pece nepodaří připravit? Recept, na který nepotřebujete pec ani kvásek, vás přesvědčí o opaku. Stačí mouka, sušené droždí, jakýkoliv pekáč a obyčejná trouba.

Suroviny na jeden bochník chleba:

1 hrnek klasické hladké pšeničné mouky
1 hrnek žitné mouky tmavé chlebové
1 hrnek pšeničné mouky tmavé chlebové
1 sušené droždí v balíčku (7 gramů)
1 rovná lžíce cukru
1 rovná lžíce soli
1 a půl hrnku vlažné vody
kmín podle chuti

Vlasta Hrdinová ve svém království

Všechny suroviny promíchejte vařečkou. Vytvoří se spíše řidší konzistence těsta. Přikryjte ho utěrkou a nechte minimálně 4 hodiny kynout. Můžete ho ale nechat odpočívat i přes noc. Po vykynutí těsto ještě rozprostřete a několikrát přeložte, jako když se skládá šátek, a vytvořte bochník. Může být kulatý i oválný.

Vytvarovaný chléb vložte do pekáče. Může být skleněný, keramický, ale podaří se vám to i v obyčejném plechovém. V zakrytém pekáči pečte v předem vyhřáté troubě asi půl hodiny na 230 stupňů. Poté víko odkryjte a pokračujte v pečení ještě 15 minut na 210 stupňů. Chleba jde krásně vyjmout z pekáče a má krásnou tmavou a křupavou kůrku.

autor: jsl
Spustit audio