Budiž světlo. K cestě za dobrým bydlením a spánkem vede i správné osvětlení

21. říjen 2017

Kdo se chce doma cítit dobře, neměl by spoléhat pouze na rady designerů. Důležité je znát základní pravidla druhů osvětlení a jejich umístění. Pokud chcete fungovat jako v letním dni, je nutné svítit tzv. bílým světlem, které pomáhá udržet se v pozornosti.

Bílé světlo by mělo obsahovat modrou aktivační spektrální složku kolem 460 nm (nanometrů), ale tímto světlem by se mělo svítit pouze do večeře. Poté už raději rozsviťte zdroj pro relaxaci – tzv. žluté světlo, které má modré spektrální složky minimálně. Na druh zdroje musíte myslet už při nakupování. Světla pořizujte podle toho, kam je chcete umístit. Bílé aktivační světlo by mělo obsahovat kolem 4000 K (Kelvinů) a žluté světlo na relaxaci kolem 2700 K a méně, radí Hynek Medřický ze společnosti Artemide.

Většina z nás bydlí v malých bytech, kde se žije dohromady v obýváku i v kuchyni. Přitom na každém místě potřebujeme jiný zdroj světla. V kuchyni by mělo svítit bílé a nad jídelním stolem žluté světlo. V obýváku by měly ideálně být oba zdroje, které budou svítit podle potřeby a činnosti.

Ideálně osvícená koupelna je v případě, pokud si nad zrcadlo umístíte vodorovně světlo žluté na večerní svícení a svisle po každé straně dvě vertikální bílá světla, která nám ráno pomohou se rychle zaktivovat. Světla potom používáme podle potřeby.

V ložnici je ideální jedno centrální světlo s možností stmívání a lampa na čtení u postele. Opět je ale nutné stínidlo, které nepropouští fotony. Nejlepší je, pokud si do ložnice pořídíte závěsné svítidlo, kde přímý zdroj světla je schován a světlo se volně rozprostře po celé místnosti. Univerzální lampa vznikne díky stmívači, abyste si mohli bílé světlo před spaním „zežlutit“ a odstranit tak modrou vlnovou délku bílého světla. Je to důležité pro váš zdravý spánek, ostatně pozorováním přírody se o osvětlení v našich interiérech dozvíme nejvíce.

Spustit audio