Čalouník z Kratonoh se dostal do Guinessovy knihy rekordů. Sbírá džínové knoflíky

27. květen 2017

Josef Zackl je čalouník. Když vstoupíte do jeho dílny, váš pohled možná padne na šicí stroj. Ale mnohem víc vás upoutají tabla s napíchanými džínovými knoflíky všude po stěnách.

Knoflíků jsou stovky. A další tisíce v krabicích. Právě sbírka džínových knoflíků vynesla panu Zacklovi zápis v Guinessově knize rekordů. Jeho sbírku, která dnes čítá na 3 000 různých druhů džínových knoflíků, ocenil i Klub sběratelů kuriozit.

Jak to všechno začalo?

Josef Zackl už jako dítě sbíral kde co. A rád si schovával věci na památku. V patnácti dostal své první džíny. Tenkrát to byla opravdová vzácnost, kalhoty se kupovaly větší, aby z nich děti hned tak nevyrostly. Když rifle dosloužily, knoflíček si schoval do šuplíku. Podobně se to opakovalo, když džíny dostal jeho mladší bratr.

„Po vyučení jsem pracoval jako čalouník a spravoval jsem lidem i kalhoty. Knoflíky se postupně hromadily. Když zákazníci zjistili, že mi džínovým knoflíkem udělají radost, začali mi je nosit. A sbírka se rozrůstala,“ líčí Josef Zackl. A možná právě v té době se mu v hlavě zrodil nápad dosáhnout až na Guinessovu knihu rekordů.

Čtěte také

Josef Zackl si šel za svým cílem, a když měl v roce 2000 nasbíraných už 1 700 knoflíků, bylo na čase se ozvat. Nikdo jiný podobnou sbírku džínových knoflíků nemá, a tak zápisu v prestižní knize nestálo nic v cestě. „Jen jedna maličkost mě trochu mrzí,“ říká Josef Zackl, „zkomolili mi v té knize jméno, ze Zackla udělali ve Velké Británii Zacha. Ale omluvili se za to.“

Džínové knoflíky z roku 1948

Džínové knoflíky má Josef Zackl roztříděné podle námětů. Zajímavé jsou motivy zvířat, písmen, má tam i knoflíky s barevnými kamínky. Některá tabla jsou sestavená podle roku, kdy se knoflík vyráběl. Ve sbírce jsou knoflíky vyrobené i v Česku. Málokdo ví, že se takové knoflíky razí v Kohinooru.
U džínových knoflíků to rozhodně nekončí

Sbírka pana Zackla je zapsána v Guinessově knize rekordů

Josef Zackl nezůstává jen u sbírky džínových knoflíků. Od mládí sbírá mince, odznaky, obaly od tužkových baterií, etikety od piv a limonád. Jeho dalším koníčkem je pěstování bonsají a fotografování přírody.

Pokud přijedete do Kratonoh koncem léta na pouť, stavte se v tamní hospodě. Budete si moct prohlédnout výstavu fotografií, a možná také některé nejvzácnější kousky ze sbírky Josefa Zackla, který tam každoročně vystavuje. Navíc je kronikářem obce, takže ani v tomto směru nezahálí a sleduje všechno, co se v Kratonohách a blízkém okolí šustne.

autor: jsl
Spustit audio