Čarověníky aneb Když se z anomálie stane ozdoba zahrad

1. červenec 2017

Pod zvláštním názvem čarověníky se skrývají přírodní miniaturní stromečky. Rostou na břízách, smrcích, borovicích a dalších listnatých a jehličnatých stromech. Zvláštní keřovitý výrůstek v koruně stromu může vzniknout kvůli některým onemocněním, roztočím nebo virům.

Najít, snést, zapěstovat. Trojici hlavních kroků musí absolvovat každý pravověrný čarověníkář. Už samotné hledání je docela kumšt, ale následně přijde na řadu sportovní výkon na vysoké úrovni. Občas se pěstitelé spojují s horolezci, kteří umějí bezpečně vyšplhat i do vysokých korun stromů, odkud zvláštní keřík snesou dolů. Nezbytné je ale povolení od lesní správy, jak upozorňuje členka Klubu skalničkářů Primula Děčín Helena Musilová.

Následně se musí čarověník naroubovat na malý kmínek. Je vhodnější nechat postranní větvičky. Pokud lpíte na vyšším štíhlém kmínku, je potřeba mu poskytnout oporu, aby se neskláněl pod tíhou naroubované korunky.

Kdo zvolí cestu ke zkušenějšímu pěstiteli a koupí si už zapěstovaný čarověník v kontejneru, ušetří si počáteční práci.

Jak se o ně starat

Čarověníky lze umístit do skalky nebo vhodné ozdobné misky. Při venkovním pěstování není potřeba příliš zalévat ani hnojit, o vše se dostatečně postará příroda. Při pěstování v nádobě je možné keřík občas nepatrně přihnojit, ale nepřehánět to, stromeček by totiž mohl ztratit kouzlo sevřeného růstu.

Sazenice

Jednou za dva nebo tři roky je dobré zbavit korunku rezavých jehliček, případně u rychleji rostoucích jedinců zaštípnout výhonky o třetinu. Základem úspěchu je vhodné pH půdy, aby rostlinka mohla dobře přijmout živiny.

Spustit audio