Čekání se vyplatí. Liliovník tulipánokvětý předvede svou krásu až po 10 letech

4. březen 2017

Ze Severní Ameriky pochází listnatý strom, jehož květy připomínají tulipány. Liliovník tulipánokvětý (Liriodendron tulipifera) pochází z čeledi šácholanovitých a u nás se mu daří spíš v nížinách. Jako my máme lípu, liliovník je stromem státu Indiana.

S liliovníky se setkáváme častěji v parcích než na zahradách. V „dospělosti“ jsou totiž opravdu veliké. „Ve své domovině dorůstají až do výšky 50 metrů a šíře koruny až 15 metrů; u nás může mít liliovník až 30 metrů na výšku,“ popisuje listnatý strom Tomáš Vencálek, kurátor z Botanické zahrady v Praze - Troji. Protože roste pomalu, velkého liliovníku se dočkají patrně až naši potomci. Většinou jeho výška dosáhne přes 15 metrů až po 40 letech.

Pokud máte větší zahradu situovanou v nižších polohách, nebojte se liliovníku a pusťte se do pěstování. Jeho květy jsou nádherné, velké 6–8 cm, mají 6 korunních lístků zbarvených smetanově bíle, až do žluto-zelena s červenooranžovými skvrnami. Strom kvete v květnu až červenci, ale chce to trpělivost. Poprvé vykvete až po 10 letech. Liliovník zaujme také výraznými listy, velkými kolem 20 cm, které se na podzim zbarvují dožluta.

V Asii se vyskytuje vikariant liliovníku: liliovník čínský (Liriodendron chinense).

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.