Český česnek se vrací do českých zahrad. Pěstování není složité, přesvědčte se

29. srpen 2015

V obchodech výrazně převažuje česnek z Číny a Španělska před tím českým, který je skoro nedostatkové zboží. Český česnek má ostatně vynikající kvality, s čímž souvisí i výborné zdravotní účinky. Vypěstovat si ho můžete i sami.

Doba sadby česneku se stále prodlužuje. Čím později ho budete sázet, tím údajně lépe. Jan Kozák, který patří mezi největší české šlechtitele česneku, ho doporučuje sázet klidně až na začátku prosince, samozřejmě pokud ještě půda není zmrzlá. Předejdete prý nárůstu škůdců, kteří v posledních letech velmi trápí pěstitele česneku. Sadba by se přitom měla provádět do kvalitní půdy zbavené všech živočišných záškodníků.

Jak česnek sušit?

Pověste ho ven, na slunné a přitom dobře větrané místo. Tak může zůstat do podzimu a postupně se odebírá ke kuchyňským účelům. Pokud máte česnek kvalitní, nechte si část na sadbu. Pokud budete česnek ukládat na zimu do sklepa, dejte ho zvlášť. Česnek se nesnese s jinými druhy zeleniny a ovoce.

Technický izolát - síťový kryt, vpravo výsev pacibulek, vlevo výsadba ze stroužků

Šlechtitel pojmenovává odrůdy po svých dětech

Jan Kozák z Poběžovic na Pardubicku patří mezi největší české šlechtitele česneku. Zajímavé je, že jednotlivé odrůdy svého česneku začal pojmenovávat po svých dětech. Má jich deset, takže na začátku to nebyl problém. Ale jeho šlechtitelská stanice se postupně rozrostla natolik, že ani deset dětí a potažmo jmen nestačilo.

Čtěte také

autor: jsl
Spustit audio