Český česnek se vrací do českých zahrad. Pěstování není složité, přesvědčte se
V obchodech výrazně převažuje česnek z Číny a Španělska před tím českým, který je skoro nedostatkové zboží. Český česnek má ostatně vynikající kvality, s čímž souvisí i výborné zdravotní účinky. Vypěstovat si ho můžete i sami.
Doba sadby česneku se stále prodlužuje. Čím později ho budete sázet, tím údajně lépe. Jan Kozák, který patří mezi největší české šlechtitele česneku, ho doporučuje sázet klidně až na začátku prosince, samozřejmě pokud ještě půda není zmrzlá. Předejdete prý nárůstu škůdců, kteří v posledních letech velmi trápí pěstitele česneku. Sadba by se přitom měla provádět do kvalitní půdy zbavené všech živočišných záškodníků.
Jak česnek sušit?
Pověste ho ven, na slunné a přitom dobře větrané místo. Tak může zůstat do podzimu a postupně se odebírá ke kuchyňským účelům. Pokud máte česnek kvalitní, nechte si část na sadbu. Pokud budete česnek ukládat na zimu do sklepa, dejte ho zvlášť. Česnek se nesnese s jinými druhy zeleniny a ovoce.
Šlechtitel pojmenovává odrůdy po svých dětech
Jan Kozák z Poběžovic na Pardubicku patří mezi největší české šlechtitele česneku. Zajímavé je, že jednotlivé odrůdy svého česneku začal pojmenovávat po svých dětech. Má jich deset, takže na začátku to nebyl problém. Ale jeho šlechtitelská stanice se postupně rozrostla natolik, že ani deset dětí a potažmo jmen nestačilo.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.