Chcete mít doma opici? Zkuste malou drápkatou. Nebo si pořiďte malého dinosaura

24. únor 2018

Chcete mít doma ručně dokrmenou opičku, která na vás bude doslova viset? Pokud si opravdu pořídíte ručně krmené mládě, možná si z rodiny vybere právě vás. Ale pozor, ostatní členy k vám pak nepustí.

Nejmenší drápkaté opičky mají kolem deseti až patnácti centimetrů. „Kosman zakrslý je nejmenší opička, o něco větší jsou to tamaríni, největší jsou lvíčci. Ty známe ze ZOO,“ říká chovatelka Kateřina Kadlečková.

„Lidé si představují, že to bude mazlík, který bude běhat po bytě a jen si hrát. Ale to nedoporučujeme. Jsou to párová zvířata. Pokud opice nemá svého partnera, vybere si jednoho z té rodiny a ostatní terorizuje. My jsme dostali jednu ručně dokrmenou samičku, ta si oblíbila manžela, a když se přiblížím já, tak mi škube vlasy.“

Pokud se rozhodnete pro chov těchto opiček, měly byste si zakoupit pár. Je to pro ně přirozené, jsou pořád spolu, čistí si kožíšky, hrajou si, je radost se na ně dívat. Drápkaté opičky se dají sehnat od chovatelů přes internet. Musíte si ale vyřídit povolení o chovu. A počítat s tím, že veterinář přijde na kontrolu, a bude zjišťovat předem dané podmínky pro chov těchto zvířat.

Agama vousatá patří mezi nejoblíbenější domácí mazlíky

Agama vousatá byla hitem letošních Vánoc a opravdu vypadá jako malý dinosaurus. Tělo má pokryté zašpičatělými šupinami a dorůstá okolo padesáti centimetrů. Má obrovský apetit a nevadí jí pozornost člověka. Když ji vezmete z terária, nemusíte se bát, že pustí ocásek, jako jiní ještěři.

Agama vousatá

Výhody chovu ještěrů

Ještěři i hadi mají tuhou moč, takže když vyměšují, podestýlka se tak rychle neznečistí a nezapáchá. Agama člověku činí nejen radost tím, že je celkem přítulná a nevadí jí pomazlení. Ale dobře udělané biotopové terárium vypadá efektně v obýváku a může se stát ozdobou místnosti.

Agama je velký jedlík

Člověk se musí trochu otáčet, aby agamu vousatou nakrmil. Měla by dostat krmení každý den. Čím je mladší, tím by měla být bohatší živočišná složka. Nejčastěji se jedná se o cvrčky, sarančata nebo šváby. Neměla by chybět ani tráva, zelenina a seno.

autor: jsl
Spustit audio