Chcete romantiku na zahradě? Zkuste vysadit plamének nebo vistárii

20. květen 2017

Lidé se vracejí k romantice na zahradách. Našim prababičkám na nich pořád něco kvetlo. Mít kolem sebe pestrobarevnou květenu ostatně láká i v současné době. Jak by podle vás měla vypadat romantická zahrada?

„Když si člověk představí romantickou zahradu, vidí tam popínavé růže, plaménky nebo vistárie. A vybrat si můžete z mnoha barevných odstínů a tvarů,“ říká zahradnice z Černé za Bory u Pardubic Petra Mauerová.

Plaménky jsou jednoduché i plnokvěté. „Při výběru bych začala barvou. Zajímavé jsou i nové druhy. Třeba plamének tangutský. Připomíná tropickou rostlinu se žlutým květem,“ ukazuje na jeden z plaménků zahradnice Petra Mauerová.

Plaménky mají velice rády slunce, ale je tam jedna zrada. Kořeny musí mít ve stínu, proto je dobré plamének něčím předsadit. Může tam být například kvetoucí mochna, tavolníky nebo zakrslé jehličnany.

Plaménky vytvářejí krásné vstupní místo, hodí se i k plotu nebo k pergole. Rostlina musí mít vždy nějakou oporu, podobně jako vistárie.

Bujně rostoucí liána - vistárie

Vistárie nádherně kvete, ale velmi bujně se rozrůstá, proto je vhodná do velké zahrady. Kvete od května do června hroznovitým květenstvím. Když ji teď zasadíte, trvá velmi dlouho, než začne kvést. Teprve po několika letech si zvykne na stanoviště, vyroste do určité výšky a potěší vás květy. Ale potom se rozjede.

Čtěte také

Má různé barvy, nejčastější jsou bílá, fialová nebo modrá. Podobně jako plamének má vistárie ráda slunné místo. Slunce jí nevadí ani na kořenech, snese také krátkodobé sucho.

Bohaté květy dělá u vistárií letní a jarní řez. V předjarním období zkracujeme postranní výhony zhruba na 10 centimetrů. Pak je důležitý takzvaný letní řez, který se provádí v květnu. Právě teď je potřeba výhony zaštipovat a znovu v tom pokračovat ještě v srpnu. Díky takto provedenému řezu přeměníte listové pupeny na květní a můžete se těšit z bohaté záplavy květů.

Vistárie vhodná k výsadbě

Růže a romantika patří k sobě

Popínavé růže mají také nejrůznější barevné varianty. Vrací se odrůdy podobné těm, které pěstovaly naše babičky. „Lidé mají hodně zájem o to, co se pěstovalo dřív. Já bych si do své romantické zahrady vybrala asi kombinaci levandule a růžové růže,“ uzavírá zahradnice Petra Mauerová.

autor: jsl
Spustit audio