Chystáte se rekonstruovat kuchyň? Spolupracujte od prvních návrhů s plynařem

6. květen 2017

Rekonstruovat kuchyň, kde hrají prim plynové spotřebiče, je potřeba promyslet. Pokud změnu provádíte po mnoha letech, musí se zajistit nové rozvody. Pokud byste nejprve nainstalovali varnou desku a sporák do kuchyňské linky, a až potom zavolali plynaře, zaděláváte si potenciálně o problémy.

Nejnebezpečnější jsou staré plynové gumové hadice, ale i plynový uzávěr musí být vyměněný za bezpečnostní, aby splňoval současnou normu TPG 704 01, jak upozorňuje instalatér a plynař Daniel Šenkár. Podle ní musí mít bezpečnostní ventil celkem tři pojistky: proti nechtěnému ovládání malým dítětem, chránění proti přímému plamenu a pojistka proti tahu. Ta je nutná především, pokud máme volně stojící sporák, který je možné posunout.

Bezpečnostní normu musí splňovat také plynová hadice, která propojuje uzávěr se samotným spotřebičem. Kdysi hadice bývaly gumové, dnešní bezpečnostní armatury jsou ocelové a napevno připojené. Proto je nutné rozvod plynu a umístění armatury konzultovat s odborníkem ještě předtím, než instalujete kuchyňskou linku, myčku a pracovní desku se sporákem nebo varnou deskou. Bezpečnostní armatura vyžaduje více prostoru, a to jak na samotnou instalaci, tak i na svojí funkčnost.

Celý proces nekončí ani v případě, že instalace rozvodu plynu dopadne přesně podle norem. Na závěr je totiž potřeba zajistit revizi plynu. Revizní technik musí znovu celou armaturu přezkoušet a zjistit, že nikde plyn neuniká. Provede rovněž tlakovou zkoušku potrubí a ověří provozuschopnost plynovodu. Následně vám vystaví revizní zprávu pro případ poškození přívodu plynu nebo pro případ pojistné události. Vypracovaná revizní zpráva se zasílá poštou.

Spustit audio