Dávat květiny do vázy s horkou vodou? Není to nesmysl

12. březen 2016

Florista Petr Kopáč je mistrem České republiky ve floristice a na svém kontě má desítky ocenění i ze světa. Dnes už na soutěže jezdí jako porotce. I vám by se mohly hodit jeho zkušenosti, jak uchovávat řezané květiny co nejdéle v co nejlepším stavu.

Může vám to připadat podivné, ale některým rostlinám horká voda prospívá. Růže vám za ni například poděkují. Vydrží pak ve váze 10 až 14 dnů. Ale je třeba je hned seříznout a dát do horké vody. Roztáhnou se totiž cévní svazky a voda se lépe těmito svazky dostane až ke květu. Podobně se vám za teplou vodu odvděčí i slunečnice, které nejlépe vyniknou v kamenném džbánu.


Základní rady
- Hned, jak si přinesete květiny domů, seřízněte jejich stonky ostrým nožem. Proveďte šikmý řez tak, aby jeho plocha byla co největší.
- Váza, do které vkládáte květiny, musí být čistá. Florista Petr Kopáč doporučuje vázy vždy důkladně vymývat, občas i desinfekcí na bázi chlóru, aby se zamezilo množení bakterií a plísní. Vodu jednou za dva dny vyměňte.
- Gerberám stačí jen trocha vody na dně vázy. Asi tak sedm centimetrů. Mají totiž jemně ochlupacený stonek, který ve velkém množství vody zahnívá.
- K jarním cibulovinám nikdy nepřidávejte výživu v prášku. Uškodila by jim. Ostatním květinám prospívá, vyživuje je a částečně navíc dezinfikuje vodu ve váze.
- Rady typu roztloukání stonků kladívkem nebo koupání květin ve vaně Petr Kopáč nedoporučuje. Při ponoření do vody může dojít ke vniknutí vody do okvětních lístků, což rostlině nedělá dobře a uhnívá.

Další květinou, která dobře využije teplou vodu, je pryšec. Pryšce pouští mléčnou šťávu, která by ve studené vodě zatuhla. V teplé vodě ale ze stonku lehce vyteče, cévní svazky zůstanou čisté a mohou zpět nasávat čistou vodu

První pomoc pro růže

Pokud růže po cestě zvadne, v žádném případě ji nedávejte do vany plné vody. Opět je lepší vložit do vázy s horkou vodou a zabalit i s vázou do novin, aby se květ narovnal. Pod šípkem růže propíchněte špendlíkem stonek, aby vzduchové bubliny mohly utéct nahoru. Takto ji ponechte přes noc.

Mohou být tulipány a narcisy v jedné váze?

I když jsou narcisy jedovaté a neměly by se kombinovat ani s tulipány, existuje řešení, jak je dát dohromady. Vložte je nejprve na jeden den zvlášť do vázy s vodou. Jedovaté látky a sliz ze stonků narcisů se vyroní do vody a pak už můžete dát obě květiny bez obav do jedné vázy, kde vám vytvoří překrásnou jarní kombinaci.

autor: jsl
Spustit audio