Do poloviny skořápky vlašského ořechu se vejde celá svatá rodina

26. listopad 2016

Minibetlémky, holubičky, rybičky, andílky, kočárky i lodičky zvládá Iva Jaklová vyrobit ze skořápek vlašských ořechů. Sama jim postaru říká škařoupky. Postup vyžaduje zručnost a trpělivost, ale když vydržíte, můžete stejně jako šikovná výtvarnice časem vytvářet doslova malé zázraky.

„Máme jeden vlastní ořešák, jeden má můj bratr, ale musím se přiznat, že sbírám i oříšky u silnice, protože na každou ozdobičku potřebuji jinačí oříšek,“ říká Iva Jaklová a prozrazuje, že oříšky jí louská dědeček. Vlašák vždy nožem načne v místě, kde je ořech trochu pootevřený a potom ho rozpůlí ručně. „Když se vloží ořech do louskáčku, většinou nepraskne, kde má,“ stěžuje si na technické pomůcky.

Čtěte také

Když si prohlédnete ozdoby, které Iva Jaklová vyrobila, zjistíte, že je u některých odloupnutá třeba jen čtvrtina skořápky. „K tomu používám modelářskou vrtačku, ve které mám upnutý řezací kotouč,“ popisuje Iva Jaklová. Na vrtačku pak nasadí brusný kotouč a ostré vnitřky skořápek dohladka zabrousí.

Tavná pistole přijde vhod

Postavičky, které se vkládají do skořápek, jsou vlastně kousky párátek s hlavičkou z modelovací hmoty a obalené kousíčky látek. Hotová postavička je dlouhá necelé tři centimetry, ale třeba i centimetr v případě Ježíška. Látky používá Iva Jaklová lněné a bavlněné, nejčastěji kanafas. Nemůže si také vynachválit tavnou pistoli, kterou vše spojuje.

Postavičky jsou vyrobené z kousků párátek omotaných kanafasem

Na každé ozdůbce najdete alespoň jednu červenou mašličkou. Každá je ručně uvázaná z asi třímilimetrové atlasové stužky a hotová nemá na délku ani centimetr. Iva Jaklová jich musí na Vánoce vyrobit stovky, a tak se připravuje už od léta. Mašličky váže třeba i ve vlaku. Andílci, rybičky a holubičky jsou navíc ozdobené papírovou krajkou, kterou si Iva Jaklová vyrábí pomocí hotových razidel.

Pracovní stůl zručné výrobkyně je pořád plný krabiček s polotovary. V jedné jsou skořápky, v dalších postavičky, kousky plátýnek, rouno, papírové krajky, nitky, mašličky. To vše je možné si připravit dopředu a ozdůbky pak už jen kompletovat. Už teď má výtvarnice nové nápady. Vánoční sadu by ráda do budoucna rozšířila o zvířátka k betlému.

Spustit audio