Dřevořezbář nesmí být „dřevo“. Potřebuje šikovné ruce a bohatou fantazii

26. září 2015

Dřevo je živý a neustále se měnící organismus, manipulace s ním proto není snadná. Dřevosochař Boleslav Šulc ale ukazuje, že lze vytvořit nádherná dřevěná díla, když respektujete materiál. Připravil základní rady, jak začít vyrábět vlastní doplňky do exteriéru nebo interiéru.

Chcete se stát dřevořezbářem? Připravte si samorost, dláto, šikovné ruce, hromadu trpělivosti a bujnou představivost. „Nejdůležitější ze všeho je mít bohatou fantazii. Mnoho lidí se vrací k přírodě. A také dřevo je nedílnou součástí naší přírody a nabízí nepřeberné možnosti práce s tímto materiálem. Je to živý a neustále se měnící organismus a je jen na nás jak ho budeme vnímat,“ říká dřevosochař Boleslav Šulc, který upřednostňuje přirozené vlastnosti tohoto materiálu. A podle toho se dřevem pracuje.

Zvonička

Dává přednost přirozené kresbě a zbarvení dřeva, vyhledává a upravuje samorosty. Také konečná povrchová úprava respektuje přirozenost dřeva jako přírodního materiálu. Pro zájemce dokáže vytvořit nejrůznější busty, poustevníky, veverky, medvědy a další dřevěné sochy, které vhodně ozdobí zahradu nebo interiér.

Skvrny na dřevě, počínající houbové choroby, choroše a jiné pro průmyslové zpracování nevhodné vlastnosti, nejsou pro milovníka dřeva překážkou.

Jaké dřevo je nejlepší pro dřevosochání?

Měkká dřeva rychle rostou a začátečníkům jsou lehce dostupná, lépe se s nimi pracuje. Mají tedy řadu výhod, ale i nevýhod. Smrk, borovice a modřín jsou dřeva, která jsou lehce dostupná, ale náročná na údržbu. Do venkovních prostor se nehodí. Do exteriéru je lepší dřevo tvrdé, které je mnohem odolnější vůči nepříznivým přírodním podmínkám. Nejlepší je dub a jasan. Buk má velkou tendenci k praskání.

Čtěte také

Jak zajistit trvanlivost dřevěné sochy

Důležité je zajistit prevenci už tvarem. Postava nebo socha zvířete musí být postavena bez oblin, kde se drží voda. Důležitý je minimálně dvojí nátěr proti dřevokaznému hmyzu a proti houbám. Další ošetření se provádí až po vyschnutí.

Poustevník na zahradě v Širokém Dole u Litomyšle od dřevořezbáře Boleslava Šulce

Do interiérů se používají napouštěcí oleje, které zachovají barvu přírodního dřeva. Do exteriérů je ale potřeba kvalitní ochranný lak, který zabrání působení povětrnostních vlivů. Může to být ale i vybělovadlo. Peroxid vodíku se prodává v hustotě asi 30 procent a dokáže dřevo vybělit a ošetřit zároveň.

Čtěte také

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.