Frézování a vložkování komína se nehodí pro každý dům. Jaká jsou rizika?

31. březen 2018

V životě komínů existují zásadní zlomy. Patří mezi ně třeba frézování, kdy se pomocí frézy odvrtává cihla, ze které je komín postaven. Rotujícími řetízky se ztenčuje vnitřní stěna komínu, aby se zvětšil otvor průduchu pro možnou instalaci vložky. To už samo o sobě naznačuje, že se může vyskytnout mnoho komplikací.

Existují případy, kdy z různých důvodů nelze frézovat. Obchodní ředitel Michal Pechlát z rodinné firmy Kominictví Pechlát s.r.o. uvádí i jiné možnosti řešení: „Na trhu je dnes velký výběr, takže můžeme například zvolit jiný spotřebič, jehož odvod spalin bude menšího průměru než u stávajícího spotřebiče. A díky tomu k frézování možná ani nebudeme muset přistoupit. Anebo frézování nebudeme podnikat vůbec a najdeme cestu novou. Proto zažívají velkou renesanci vícevrstvé kovové vnitřní a vnější komíny, které plně nahrazují funkci původních komínů zděných.“

Před frézováním byste měli v domě stavebně odhalit okolí průduchu komínu a zkontrolovat zeď i strop, především vzdálenost dřevěných trámů od průduchu.

Při špatném provedení může hrozit i požár domu. Pokud to stavební konstrukce domu umožňuje a k frézování přistoupíte, je nutné se na něj maximálně připravit. Vše začíná menším konkurzem na zhotovitele. Měli byste oslovit minimálně tři firmy, požádat je o odborný posudek a potom si dobře vybrat. Určitě se vyplatí ověřit si pojištění – svého domu i firmy, která realizaci uskuteční.

Když už do toho půjdete, co nejlépe se připravte

I když si vyberete kvalitní firmu, vždy existuje riziko, že v místech nerovnosti dojde k průniku frézy přes zeď a interiér v jediném okamžiku pokryje obrovské množství sazí, mouru a prachu. Frézování je v každém případě prašné, protože dochází k vibracím během rotace frézy. Interiér i zařízení domu proto maximálně ochraňte, nejlépe vše vystěhujte do bezpečné místnosti. Vyplatí se místa, kudy komín prochází, překrýt vlhkým velkým hadrem, aby se maximálně pohltil prach. Případně zeď překryjte pevnou deskou, aby se interiér co nejvíce ochránil.

Vložkování komínu je oproti frézování hračka

Když proběhne frézování bez komplikací, samotné vložkování už představuje nenáročnou práci. Ideální je kvalitní vložka ve tvaru pevné trubky. Pokud se ale komín z nějakého důvodu nepodaří vyfrézovat rovně, použijte flexibilní vložku. Má tenčí stěnu, více se zanáší, ale je funkční.

Spustit audio