Frisák umí být ukázkový krasavec, za krásnou hřívou jsou ale hodiny práce

30. červenec 2016

Při chovu fríských koní je nejdůležitější láska a práce. Své o tom vědí Žaneta a Jaroslav Parohovi, kteří mají ve své péči tři frísáky jménem Kim, Zat a Diesel. Jejich koně jsou filmové hvězdy, hráli v britském seriálu Tři mušketýři nebo po boku Clivea Owena a Morgana Freemana ve snímku Poslední rytíř.

Fríský kůň patří mezi nejstarší evropská plemena, pochází ze severního Holandska, z Fríska. Odtud získal i své jméno. Jeho výkonnost si cenili už staří Římané. Původně těžký pracovní kůň se křížil s koňmi orientálními. Výborně sloužil jako kůň rytířský, ale dobře si plemeno vede i v kočárovém zápřahu. Kvůli své černé barve se fríská často účastnil také královských či šlechtických obřadních průvodů.

Úhledná hlava přechází v mohutný krk zdobený bohatou hřívou. Krom barvy je dalším typickým znakem rous – dlouhé chlupy nad kopytem. Fríský kůň je velmi učenlivý a vhodný k drezúře. Svého člověka má rád a k dobré spolupráci je potřeba, aby mu i člověk svou lásku dával znát a byl na něj hodný.

Ustájení, výživa, péče

Plemenu stačí běžný box s podestýlkou, dostatek sena i pastvy, občas přilepšení jádrem. A jak říká Jaroslav Paroha – spoustu informací najdete na internetu, rozhodně je dobré si stejně jako u jiných tvorů nejdřív něco přečíst a nastudovat, než se pro frísáka rozhodnete.

Fríský kůň je velmi učenlivý a vhodný k drezúře

Kvůli kvalitní srsti se vyplatí přidávat do krmení v rozumné míře lněné semínko. Frísáci mají rádi i pamlsky – jablko, mrkev, kousek starého, tvrdého chleba. Koně mají jiné zažívání, i malý kousek měkkého pečiva jim může způsobit vážné zdravotní komplikace až s fatálními následky.

Srst v elegantní černolesklé barvě je typickým znakem fríských koní stejně jako bohatá hříva, obojí si ale žádá péči, hřebelcování i pročesávání. Než si zkrátka na koni vyjedete, je to spousta hodin práce kolem.

Spustit audio