Hortenzie vám rozveselí zahradu jedině při správném zacházení

25. červen 2016

Nejčastěji u nás pěstovanou hortenzií je hortenzie velkolistá s mnoha kultivary. Aby se jí dařilo, musíme pro ni zajistit vhodné podmínky. Půdu vylepšit rašelinou, zajistit pravidelnou zálivku a umístit ji do polostínu, protože na přímém úpalu se rychle unaví. Především provádějte řez opatrně.

„Na jaře jen odstranit suchá květenství nebo postupně zmladit přestárlé výhony,“ popisuje Tomáš Vencálek, kurátor dřevin z Botanické zahrady v Praze Troji, jak se starat o hortenzii, „pokud bychom ji prostříhali celou, tak by nám nekvetla.“

Ačkoliv hortenzie zakládá květy na loňských výhonech, někdo ji stále řeže a stříhá bez většího rozmyslu a připraví se tak o kvetení. Kdo se zařízl moc, snad se dočká květů v příštím roce. Může se ale také stát, že zkrácené výhony přes zimu namrznou a doba, kdy se květů dočkáte, se ještě protáhne. Proto je třeba prostřihávat průběžně, každé jaro některé starší výhony odstranit. A ty silné, květuschopné ponechat.

Čtěte také

Pěstování hortenzie velkolisté není jednoduché. Při dobré péči se ale odmění bohatým kvetením, některé kultivary mění barvu i v jeho průběhu. Běžně jsou k dostání dnes prostředky, kterými lze změnit barvu květu na oblíbenou modrou.

Na výběr je množství druhů hortenzií:

Hydrangea paniculata (hortenzie latnatá): Vytváří laty květů, dříve pouze bílých. Vyšlechtěné kultivary mají květy i dorůžova, dočervena. Je zajímavá tím, že není náročná na řez, vykvete i v případě, pokud ji seřízneme hluboce. Vykvétá totiž na letošních výhonech. A navíc v pohodě zvládne i stanoviště na přímém slunci.

Hortenzie latnatá je tolerantní k řezu a zvládne i plné slunce

Hydrangea arborescenc (hortenzie stromkovitá): Pokud má už pár křížků na krku, může tvořit keře 2 x 2 metry. V červenci se obsype obrovskými bílými koulemi květů. Stejně jako hortenzie latnatá snese přímý úpal a je tolerantní k řezu.

Hydrangea quercifolia (hortenzie dubolistá): Je okrasná listem i květem, listy jsou podobné dubovým, ale mnohem větší. Můžeme si jí doplnit sbírku našich hortenzií.

Hydrangea heteromalla (hortenzie kosmatá): Tvoří vysoké keře, nevyžaduje žádný řez, vhodná především pro parkovou úpravu.

Hydrangea petiolaris (hortenzie řapíkatá): Tato popínavá hortenzie potřebuje oporu. Ideální je, pokud je navíc chráněná z jedné strany třeba zdí nebo skálou. Obrovská stínomilná bíle kvetoucí liána je vhodná pro trpělivé zahradníky. Do krásy vyroste za 3 až 5 let.

Hydrangea aspera (hortenzie drsná): S velkými listy a fialovo-bílými nebo růžovo-fialovými květy je nádherná (květenství má uprostřed jednu barvu a na okraji druhou). Jsou to mohutné rostliny, vhodné do polostínu.

Popínavá hortenzie kvete bíle, potřebuje oporu a ideálně ochranu třeba v podobě zdi

Hydrangea serrata (hortenzie pilovitá): Je ozdobná květem i listem, který v průběhu roku (aktivního) mění barvu.

Pro všechny hortenzie platí, že k přežití zimy potřebují chráněnou lokalitu, kde neprofukuje ledový vítr. V prvních letech můžete v choulostivějších oblastech zakrýt na zimu, přibližně do dubna. Kritickými měsíci jsou únor, březen a také duben, kdy najednou přijde mráz, ve chvíli, kdy se hortenzie chystají rašit. Máte-li pocit, že rostlina umrzla, počkejte do konce května. Pokud ani poté odspodu neobrazí, musíte se s ní rozloučit.

Spustit audio