I mezi králíky jsou šampioni. Naučte ho skákat

25. duben 2015

Králíci z chovu Ladislava Kašpara jsou velmi úspěšní nejen v České republice. Tento holický chovatel se pyšní hlavně plemenem novozélandské bílé. Je také velmi aktivním členem Klubu chovatelů králíků masných plemen, který vznikl už v roce 1980. A právě v Holicích se pravidelně konají výstavy králíků a dalšího domácího zvířectva. Sjíždějí se tam lidé z celé země.

Víte, že králíci nesnášejí horko?

Vysoké teploty jim mohou ublížit víc, než mráz. I o tom mluvil chovatel Ladislav Kašpar přímo u svých králíkáren, ve kterých si v této době pochutnává na čerstvém seně asi sto králíků. Kromě sena je velmi důležitá čerstvá voda. Přilepšit jim můžete zeleným lupením nebo čerstvou mrkví.

Český černopesíkatý

A právě v Holicích mají chovatelskou raritu. Je to český černopesíkatý králík, jedno z nejmladších národních plemen. Vyšlechtil ho v 80. letech František Provazník z Holic. A od té doby slaví český černopesíkatý králík úspěchy po celé Evropě.

Český černopesíkatý králík

S králíky je i zábava

Slyšeli jste o králičím hopu? Je to úředně uznaný sport, který chovatelům umožňuje zkoumat nejen exteriér králíků, ale i jejich fyzické schopnosti. Je to příležitost, jak trávit s králíky aktivně volný čas. Baví to hlavně mladé lidi.

A pokud byste rádi věděli, jak daleko takový králík doskočí, přijeďte do Holic na 3. ročník celostátního závodu mládeže v králičím hopu. Bude to 16. května.

Jak naučit králíka skákat?

Mláďata - plemeno novozélandské bílé

Nejlépe je začít cvičit od třech měsíců věku králíka. Mladý králík se nejprve učí chodit v postroji.

Dobrý postroj je jednou z nejdůležitějších pomůcek pro výcvik králičího hopu. Když se králíci v postroji pohybují s jistotou, začnou skákat. Skákání je pro ně přirozená záležitost. Proto si velmi rádi proskakují překážkami sami, jakmile pochopí, že tato činnost je od nich žádaná a námi lidmi oceněná.

Na začátku se učí přeskočit překážku jen 10 centimetrů vysokou. Postupně se laťka zvyšuje.

autor: jsl
Spustit audio