Jahodníku musíte dopřávat péči i mimo sezónu

16. srpen 2014

Pěstování jahod není až tak náročné, jahodníku se zkrátka musíme věnovat a zejména nezanedbat nic z doporučovaných postupů – pokud necháte jahodník zarůst plevelem a zakořenit nové šlahouny, přibyde vám hodně práce.

Všechno začíná už výběrem vhodné sadby – záleží totiž i na nadmořské výšce, v které chceme jahody pěstovat. Nákupem sadby od certifikovaného producenta se vyhneme i riziku zavlečení nějaké houbové choroby nebo škůdců. Jen pozor na příliš slibující reklamu.

Výhody netkané textilie

Tato textilie, kterou umisťujeme na záhony ještě před výsadbou, má své výhody – jednak zabrání prorůstání plevelů, což je u jahod zvláště mrzuté, tak trochu urychluje zrání plodů a navíc je udržuje v čistotě. Jen ji musíme dobře upevnit, aby ji neodnesl vítr. Velkopěstitelé používají slámu, která se navíc pak může zaorat a ještě vylepší strukturu půdy.

Riziko chorob a škůdců

Toto riziko stoupá tím, že stále dokola používáme sazenice z vlastního pěstění nebo z neprověřených a neověřených zdrojů. Také je vhodné po třech až čtyřech letech změnit záhon.

Letošní výsadba jahod

Pokud už se vyskytne nějaká houbová choroba, pak nezbývá, než přesně podle návodu aplikovat nějaký fungicidní přípravek – odborné prodejny mají poměrně slušnou nabídku. Pokud ale zjistíte v jahodníku škůdce – roztočíka nebo háďátko, pak nejúčinnější rada zní – porost zlikvidovat a spálit.

Hnojení

Jak říká ředitel Střední zahradnické a zemědělské školy v Děčíně-Libverdě Ing. Libor Kunte, jahodník raší a přirůstá brzy zjara a neměli bychom tedy zapomínat na takovou startovací dávku.

Potřebné živiny můžeme dodat tzv. kroužkováním cereritem nebo jiným vícesložkovým hnojivem, které obsahuje nejen dusík, fosfor, draslík a vápník, ale také potřebné mikrobiální prvky. Hnojivo jemně sypeme do kroužku kolem sazenice a dáváme pozor, aby nenapadalo do srdíčka nebo na listy, aby je nepopálilo.

Spustit audio