Jak chránit psy a kočky proti klíšťatům? Existuje hned několik způsobů

10. červen 2017

S jarem se probudila nejen květena, ale i klíšťata. Často se přitom hovoří o jejich zvýšené aktivitě, takže určitě neuškodí, když se budete mít na pozoru. A kontrolu a prevenci samozřejmě zaslouží i vaši psí a kočičí mazlíčci. Co na klíšťata zabírá?

Zvířata se před klíšťaty mohou chránit hned několika způsoby. Existují pro ně repelenty ve formě sprejů nebo obojků. „Repelenty nejsou tak účinné, protože fungují jen na chvilku,“ říká jihlavský veterinář Luděk Kučera. A pokud pes párkrát proběhne vysokou travou a navíc skočí do vody, pozbývá repelent účinnosti. Proto jsou pro zvířata lepší přípravky, které jsou ve formě obojků, sprejů, kapek nebo tablet. Obsažené látky jsou pro klíšťata toxické. „Když se po aplikaci těchto přípravků klíště nasaje, tak uhyne,“ dodává veterinář.

Při rozhodování, jaký přípravek proti klíšťatům vybrat, je důležité například plemeno psa. Některé kapky, které se vykapávají mezi lopatky, mohou například zbarvit srst u malých bílých boloňáčků nebo maltézáčků. Občas se objevují alergické reakce. U takových psů je lepší volit tablety.

Obojky většinou fungují na principu, že se z nich vysypává prášek. Jeho velkou výhodou je délka účinnosti, která je sedm až osm měsíců. Prášek by ale mohl vyvolat reakce u dětí, které se se psy často mazlí. V každém případě je vhodné poradit se s veterinářem a přihlédnout ke všem okolnostem. „Obojky většinou doporučujeme u pejsků, které mají lidé na zahradě nebo na dvorku,“ říká Luděk Kučera.

Tablety nebo kapky působí měsíc nebo měsíc a půl, proti blechám často fungují déle. Na trhu jsou dostupné už také tablety, které psa brání proti klíšťatům tři měsíce.

Mezi lidmi samozřejmě kolují různé babské rady. Člověk si má například do úst nabrat ústní vodu a vyprsknout ji na zvíře. „Neslyšel jsem to a myslím si, že to nebude působit,“ směje se veterinář. Připouští ale, že například vitamín B působí všeobecně odpudivě na veškerý hmyz podobně jako listí z ořechových stromů. Určitý repelentní účinek tam bude,“ říká s tím, že u lidí to smysl má, ale u zvířat ne. Když se hafan protáhne křovím, dokáže najednou pochytat i desítky klíšťat, potom repelent opravdu nestačí.

Různorodé prostředky proti klíšťatům

Pokud má chovatel pocit, že se pes chová jinak a mohlo by za tím být klíště, měl by navštívit veterináře. Stejně jako u lidí existují testy, které prokážou nakažení.

Spustit audio