Jak ochránit obojživelníky před masakrem na silnici? Jejich přenesením

18. duben 2015

Jaro poznáte i tak, když se kolem silnic objeví u lesa igelitové zábrany. To ochránci přírody začínají s transferem obojživelníků. Dobrovolníci vyfasují rukavice a jdou podle postavených igelitových zábran podél silnice, kde je cirka po 20 metrech zakopaný kbelík, který bývá plný obojživelníků, ale i třeba myší.

Zábrany slouží k tomu, aby ropuchy, které se vzbudí na jaře a vylézají vedeny rozmnožovacím pudem, jdou přes silnici do rodného rybníku. A ten je v tomto případě asi 300 metrů za sinicí. Bohužel, ta je tady poměrně frekventovaná, takže po dobu množení, jim dobrovolníci chrání život.

Dobrovolníci musí vybrat žáby do připravených nádob a přenést je do rodného rybníka. Často se stává, že na ropuše - samici už sedí samec. Samců je totiž více než ropuch. V rybníku pak nakladou vajíčka, která samec oplodní a nastávající matky tam zůstanou až do června, kdy se už bez pomoci lidí vrátí opět do lesa.

Jak dlouho transfer trvá?

Transfer se může protáhnout až na pět týdnů, podle počasí. Ale dobrovolníci se musí dostavit každý den, protože i ropucha se může v kbelíku s vodou, utopit. Denně přenesou různé množství obojživelníků. Když je teplý večer, tak jich v noci seberou třeba i 700 kusů. Ale někdy je to pouhých 40.

Vyjíždíme na žáby

Každoročně přenesou ochránci společně s dobrovolníky kolem 10 tisíc obojživelníků. Jsou to hlavně ropuchy obecné, ale najdou se i vzácné druhy jako blatnice skvrnitá, čolek horský nebo skokan hnědý.

Všechny obojživelníci jsou součástí celého ekosystému a důležitým článkem potravního řetězce.

autor: BAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.