Jak si designově osvěžit byt? Na proměnu stačí kvalitní tapety

20. únor 2016

Máte pocit, že by si váš byt zasloužil změnu? Není potřeba pořizovat nový nábytek nebo se pouštět do nákladné renovace. Interiér projasní i designové tapety. Tapetování už v současnosti navíc není tak pracné, jak se mnozí domnívají. Vliesové tapety zvládne nalepit každý.

Vliesové tapety jsou na trhu přibližně 15 let. Vydrží na stěně tak dlouho, než si budete přát opět další změnu. Nejsou totiž vyrobené na papírovém nosiči, základ tvoří vláknitá buničina, která výrazně ovlivňuje technické vlastnosti, trvanlivost, způsob lepení i následné odstraňování. Tapeta se nenatírá lepidlem. Natírá se pouze stěna, na níž se tapeta přikládá suchá, jak vysvětlil Matěj Vokáč ze společnosti Tapety Metro Florenc.

Vzhled tapet proto ovlivňuje povrch, na který se nanáší. Stěnu je nutné připravit jako před malováním. Staré tapety se musí odstranit, spolu s nimi i zbytky omítky a starých nátěrů. Následně stěna potřebuje zbrousit a penetrovat. Povrch stěny by měl být hladký, suchý a rovný a optimálně savý.

Vliesové tapety patří mezi nejkvalitněji designové tapety. Na výběr jsou nejrůznější vzory, různá tloušťka nebo 3D tapety a nově i fototapety. Vliesové tapety se udržují jednoduchým omytím mýdlovým roztokem pomocí hadříku. Při výběru je nutné kontrolovat značky vlastností kupované tapety. Prostudovat byste si měli údaje o nutnosti sesazování vzoru, stálobarevnost, omyvatelnost a odolnost, včetně způsobu lepení.

Spustit audio