Jak si vypěstovat domácí česnek? S výsadbou nespěchejte

1. říjen 2016

V kuchyni se bez česneku v mnoha případech neobejdete, na jeho léčivé účinky už mnoho staletí přísahají bylinkáři a leckdy i nejpokrokovější lékaři. Šťastní jsou zahrádkáři, kteří si ho mohou pěstovat na vlastních záhonech. Pro úspěšnou úrodu je dobré znát několik triků.

„Začátek úspěchu je sadba – certifikovaná sadba,“ tvrdí Ing. Libor Kunte, ředitel Střední zahradnické a zemědělské školy v Děčíně-Libverdě. A vyhlášený šlechtitel česnekové sadby Ing. Jan Kozák by to jen potvrdil. Čeští šlechtitelé se ostatně mají čím pochlubit. V rámci Evropské unie se eviduje 112 odrůd a Česká republika se počtem kvalitních druhů řadí na druhé místo. Anin, Anton, Bjetin, Havel, Mirka, Slavin, Lumír, Tristan, Dukát, Unikát, to jsou některé z českých odrůd česneku.

Doba výsadby

Jarní odrůdy sázíme na jaře, podzimní, tedy ozimé na podzim. Existují i odrůdy, které můžeme sázet na jaře i na podzim, ale to vždy konzultujte s pěstitelem nebo šlechtitelem. Bývalo zvykem sázet česnek v průběhu září, maximálně října, ale ukazuje se, že je mnohem rozumnější sázet později - v listopadu nebo začátkem prosince. Samozřejmě také sázejte s ohledem na průběh počasí, ideální teplota půdy je kolem devíti stupňů. Stroužky v pohodě zakoření a jsou podstatně kratší dobu vystaveny chorobám a škůdcům.

Moření a sázení

Nezbytné je moření v roztoku Sulky, které brání rozvoji škůdců. Těsně před výsadbou je ideální ještě máčení v některém z fungicidních přípravků (například Rovral FLO, Benlate) kvůli omezení rozvoje houbových chorob. Podrobné návody jsou uvedeny na přípravcích.

V rámci Evropské unie se eviduje 112 odrůd česneku

Sázejte jen pěkné, nepoškozené stroužky ve vzájemné vzdálenosti asi 10 cm, rozpětí řádků zhruba 25-30 cm. Nad stroužkem – nad jeho špičkou by mělo být ještě 4-6 cm hlíny. Záhon by měl být na slunném a vzdušném místě, půda by měla být propustná a s dostatkem živin.

Spustit audio