Jak si založit akvárko? Ani začátečníci se nemusí bát náročnějších rybek

18. březen 2017

Uklidňuje vás pohled do akvária se spoustou roztodivných rostlin, kamenů, kořenů a hlavně barevných rybiček? Prý není tak těžké se o akvárium starat, nejdůležitější je dobře ho založit a nechat si poradit od odborníků. Akvárium je živý organizmus, a tak se vyplatí znát, která rybka se se kterou snese, kolik potřebují prostoru a čím se krmí.

Člověk, který si chce pořídit akvárium, by měl nejdřív popřemýšlet, kde bude stát. „Dejte ho co nejvíc do stínu. Radši akvárium lépe nasvítit, než ho dát na světlo, aby bylo zařasené,“ doporučuje jihlavský akvarista Jaroslav Svoboda. Rybky také mají rády klid, není proto dobré postavit akvárium na místo, kde stále běhají děti. Na běžný denní provoz si ale samozřejmě zvyknou.

Akvária se liší nejen velikostí a materiálem, ale například i tvarem. Jsou kulatá, rohová, nejčastěji ale klasická ve tvaru kvádru. Obchody nabízejí i hotové sety, ve kterých najdete vše, co budete potřebovat. Zkušení odborníci ale doporučují nechat si poradit a dopředu přemýšlet, jak bude hotové akvárium vypadat, co v něm chci mít. Ne každá rybka se snese s jinou, ne každá zůstane tak velká, jakou ji donesete z obchodu. Ne každá filtrace z hotového setu zvládne utáhnout vše, co do akvária dáte.

Na dně akvárií může být písek nebo kamínky. I tady je důležité vědět, jaké rybky plánujete chovat. „Třeba tlamovci se dávají na jemný písek, protože ho berou do tlamek, budují si tam hnízda, kde se vytírají. V akváriu, kde se ryby nemelou, se ale může dno udusit,“ říká Jaroslav Svoboda. Podobné je to s rostlinami. Jsou takové, které některé ryby brzy zničí, takže i tady je potřeba dobře plánovat.

„Rybičky by mohly žít bez rostlin, ale my asi chceme mít pěkné akvárium,“ dodává akvarista. To samé určitě platí i o dalších doplňcích akvárií, jako jsou kameny, skalky, kořeny nebo i sošky a mušle. Tady se fantazii meze nekladou. „Třeba se ale taková figurka potápěče nadnáší a bublá, tak tam vhání hodně kyslíku, který vytlačuje kysličník, který potřebují kytky. A ten tam pak chybí,“ dodává akvarista.

I při výběru rostlin si nechte poradit. Některé mohou rybky ničit

Ani začátečníci se podle Jaroslava Svobody nemusejí bát náročnějších rybek, pokud se dodrží podmínky a vytvoří se kvalitní prostředí. „To není zas tak náročné. Když se udělá výkonná filtrace, zvládnete to,“ usmívá se Jaroslav Svoboda.

Spustit audio