Jak to chodí na statku. Mezi krávami se může rozvalovat i obří pašík

7. leden 2017

Kousek od Vysokého Mýta najdete vesnici Uhersko, kde David Novák získal po dědovi v 90. letech statek. Tenkrát měl těsně po studiích na zemědělské vysoké škole, takže se díky restituci pustil s elánem do práce. A drží ho to i po 25 letech. I když některé jeho původní představy byly, jak sám přiznává, velmi bláhové.

Na statku Uhersko mají celkem kolem šedesáti kusů hověziny. Dojných krav chovají kolem třiceti. Některé stojí tzv. na sucho. Jedná se o období, kdy se kráva nedojí, protože má před otelením. Odpočívá vemeno i mléčná žláza. Jakmile se kráva otelí, začne dojit, a jak říká David Novák, je z toho opět nějaká užitná hodnota.

Chov krav není pro začátečníky

Chov hovězího dobytka není pro každého. David Novák říká, že mnohem jednodušší je chov ovcí nebo kamerunských koz. „Kráva má kolem pěti metráků, a když vám uteče, může to být nebezpečné.“ Na statku Uhersko chovají černé straky, tedy mléčno-masný typ, který je vhodný na maso i mléko. Mezi hnědobílými kravami ale pobíhá obrovský černý pašík. „Je to bezdomovec, asi někomu utekl z vedlejší vesnice. Kříženec čínského prasátka, který vyrostl mezi svými kamarádkami kravkami do obřích rozměrů. Už si ho tady necháme,“ směje se sedlák David Novák.

Spokojené krávy ve venkovních výbězích

Na dojení stojí krávy frontu

Krávy se na dojení těší. Jsou seřazené podle jmen tak, jak je jejich opatrovníci vyvolávají. Chodí do dojírny přes boxy s dojicím strojem. Tam se zastaví, dostanou i dobrotu, na které si během dojení pochutnají, takže se na dojení skutečně těší. Po dojení se jim uleví a jdou zpět volně do svého výběhu. I když se na vemeno nasazuje stroj, který zajistí výdej mléka, je třeba umět dojit i ručně. Hlavně u krav, které mají nějaký problém a nasazení stroje je pro ně bolestivé.

Čtěte také

Při ručním dojení je důležité přimáčknout na kraji struk dvěma prsty a pak stahovat dolů, aby mléko neutíkalo zpět do vemena. Zkusila si to i naše redaktorka Jitka Slezáková. Na litry by se její výkon měřit nedal, ale něco vymáčknout ze struku se přece jen podařilo.

Důležitá látka laktein

V České republice se mléko pasteruje kvůli obavě z nákazy. Na druhou stranu tím přicházíme o důležitou látku. „Kravka pro svoje tele dává do mléka látku, které se říká laktein. Příroda to tak zařídila, protože je tato látka velice prospěšná pro imunitu organismu telete, ale také nás, lidí. Pasterací laktein výrazně z mléka uniká. Italové například vyrábějí sýry z nepasterovaného mléka, tím pádem jsou jejich sýry velmi cenné. Ale naše norma říká všechno pasterovat, takže sýry s lakteinem u nás neochutnáte,“ uzavírá sedlák ze statku Uhersko David Novák.

Dojit se učila i naše redaktorka

Nezbytnou součástí stáje jsou i kočky

Bez koček by to ve stáji nešlo. Nejsou to ale kočky, které žerou drahé masové kapsičky ze supermarketů. „Naše kočky jsou tu proto, aby se na statku nedržely myši. A funguje to stejně jako za časů mého dědečka. Tenkrát měli velmi důležitou roli i koně. Byla to jediná tažná síla. Dnes tu máme koně jen kvůli tradici,“ přiznává David Novák.

autor: jsl
Spustit audio