Jaké dovednosti potřebuje pes pro život ve městě?

6. prosinec 2014

Bydlíte ve městě a poprvé jste si pořídili psa. Co byste měli čtyřnohého kamaráda naučit, aby se vám tu oběma dobře žilo?

V Hobby magazínu jsme se zaměřili na nácvik poslušnosti a některých dovedností, které jsou důležité pro psa ve městě. Odbornice na zájmové chovy Líza Švejdová radí začít už ve štěněcím věku vašeho zvířecího přítele.

Mezi takové dovednosti patří například chůze na vodítku. Nejdřív si ale musí pes dobře zvyknout na obojek a vodítko samotné. Pokud nás mazlíček při nácviku chůze na vodítku venku táhne, Líza Švejdová radí změnit směr. Nebo se můžeme na chvíli zastavit a pokračovat v procházce, až když náš čtyřnohý kamarád táhnout přestane.

Zapnutí obojku

Pes by si také měl zvyknout na náhubek. Základem je vybrat takový, který mu bude dobře sedět. „Nejdřív pejskovi náhubek dávám jen na chvilku a odměňuji ho pamlsky. Potom dobu jeho nošení prodlužuji, a když to pes zvládá, vyjdeme ven. A nakonec zkoušíme pobyt v dopravních prostředcích,“ vysvětluje Líza Švejdová, odbornice na zájmové chovy.

Ta nám v příspěvku Hobby magazínu také vysvětlila, jak se psem zvládnout procházky na rušných místech ve městě nebo jak mu pomoci zvyknout si na cestu autobusem.

autor: Jan Zítka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.