Jarní úklid se netýká jen interiéru. Proč si péči zaslouží i fasáda?

8. duben 2017

Fasáda tvoří ochranný plášť domu, ale zároveň je nejvýznamnějším prvkem budovy z hlediska vzhledu. Pokud se na fasádě vytváří plíseň, sebelepší interiér dojem nepřebije. Ostatně proto existují způsoby, jak dům vyčistit zevnitř i zvenčí.

Návrh fasády nespočívá jenom v rozmístění barev, je potřeba počítat s celkovým koncepčním návrhem, který vyžaduje volbu správného technického řešení, použití a kombinaci vhodných materiálů, vyřešení všech detailů a návazností a také vzájemné a citlivé doladění všech povrchových struktur.

Než začnete řešit obnovu fasády, zjistěte, jaký je její stav. Pokud na ní nejsou viditelné žádné trhliny ani jiná poškození, fasáda je pevná, soudržná, bez řas, hub a mechů, máte celkem vyhráno. Znečistění vlivem okolního prostředí nebo vybledlá místa totiž vyžadují jen oživení novým nátěrem. Obnova bude jednoduchá a rychlá, jak prozradil Jaromír Žumár, produktový manažer pro zateplovací systémy firmy Baumit.

Fasády jsou namáhány po celou dobu své životnosti. Musí odolávat různým povětrnostním vlivům a znečištění. A napadnout je mohou i mikroorganismy jako řasy a plísně, nejčastěji v přízemní části domu. Cíleně proto můžete zvolit tmavší odstín, aby bylo v budoucnu možné fasádu pravidelně obnovovat. Pouhé umytí ale pak už nestačí, je potřeba speciální ošetření.

Spustit audio