Kde se vysype její semínko, tam roste. Levandule se v Česku zabydlela

23. červenec 2016

Paní Vlasta Hrdinová se do voňavé levandule zamilovala už v mládí. Pořídila si rostlinku, se kterou si nejprve nevěděla rady. Nakonec se zadařilo, a tak je dnes její zahrada v Němčicích pod Kunětickou horou celá do modra.

Určitě víte, že levandule je nejen na okrasu, ale používá se i v aromaterapii. Vyrábí se také levandulové sušenky nebo levandulová šťáva, která v kombinaci s citrónem skvěle osvěží.

Množení

Paní Vlasta si s množením levandule nedělá hlavu. Říká, že tam, kde se vysype semínko, tam levandule roste. Levandule se množí ideálně semenem, dá se ale i řízkovat. Pokud už ale máte na zahradě levanduli vzrostlou a daří se jí ve vhodných podmínkách, díky semínkům se sama rozrůstá.

Stříhání levandule

Při stříhání se dělá jedna velká chyba. Zahrádkáři nechávají levanduli odkvést a po odkvětu ji ustřihnou hodně dole, až u země. V tomto případě ale není dobré ji stříhat nízko. Odkvetlé květy ostříhejte, ale nezasahujte do starého holého dřeva. Musí tam zbýt stonky se zelenými lístky, aby měla levandule z čeho rašit. Pak je dobré už levanduli nechat mírně ostříhanou do jara.

Levandule na zahradě Vlasty Hrdinové v Němčicích pod Kunětickou horou

Levanduli často vadí voda. Naopak miluje slunce a kamenitou půdu. Je tedy lepší ji nechat na podzim delší a v předjaří (v únoru nebo v březnu) udělat opravný řez. Špatné větvičky odstranit, ale opět nestříhat úplně u země. Nechat to, co je živé a zdravé.

Levandule jako bylinka

Pokud si sušíte byliny na horší časy, ustřihněte levanduli v období, když ještě není plně rozkvetlá. Nasušte si ji, ozdobte si s ní domácnost, vyplňte s ní malé polštářky pro dobré spaní a přidávejte třeba do čaje. I kousek levandule stačí k vylepšení čaje. A navíc takový čaj přidá na klidu v duši a zaručí pozitivní mysl.

autor: jsl
Spustit audio