Když se psi zraní, dostávají se zpět do formy podobně jako lidé

2. červenec 2016

Stává se, že naši čtyřnozí kamarádi přestanou běhat tak čile jako dřív. Stačí, aby se zranili nebo zestárli. Jak jim pomoci? Existuje řada způsobů, jak ulevit psům, kteří jsou po operaci nebo jsou stále aktivní, ale chybí jim více sil.

Aquaterapeutická vana, terapeutický laser, magnetoterapie, balanční míče, čočky, rampa se šikmou plochou nebo lávka. Všechny tyto léčebné prostředky se používají, aby psí pacienti po operacích kloubů a končetin posílili svaly, zlepšili rozsah pohybu a uvědomili si, že končetina zase funguje jak má.

Po operacích páteře, kdy psi bojují s poruchami citlivosti, koordinace nebo pohybu vyplývajícího z poškození míchy, je vhodná zejména aquaterapie. Pohyb ve vodě je velmi pomalý, voda nadlehčuje a pes nemůže upadnout.

Čtěte také

Rehabilitace i aquaterapie jsou dobré také pro ortopedické pacienty nebo starší psy. Je to podobné, jako když lidé jezdí do lázní. Pes se zlepší v pohybu a sníží se mu bolesti. Nevyléčí ho to, ale uleví se mu.

I pro psi je dobré, když si dopřejí masáž

Běžící pás se používá u psů v tréninku, psích sportovců, kteří na něm natrénují rychlost, hbitost a vytrvalost. „Podvodní“ pás zase zlepší sílu nebo rychlost startu.

A v úvodu zmiňované pomůcky? „Například účelem balanční techniky je zatížit hluboko uložené svaly, které zpevňují trup a postoj,“ vysvětluje Lukáš Duchek z Veterinárního centra v Praze Stodůlkách. „Hodí se pro sportovce, kteří potřebují být hodně stabilní. Ale je to metoda vhodná i pro pacienty, kteří mají problémy s rovnováhou. Cvičit se může i na balančních deskách nebo podložkách.“

Spustit audio