Koloběžky jsou pro každého. Omládnete na nich, zhubnete a přestanou vás bolet záda

29. duben 2017

Začít s koloběhem se dá i v pokročilejším věku. Má to určitě smysl, protože koloběžka je úžasný dopravní prostředek, na kterém s větrem v zádech omládnete. Pokud navíc zvládnete správnou techniku, přestanou vás bolet záda.

Martin Komár z Pardubic začal jezdit na koloběžce, protože měl problémy s koleny. A pomohlo mu to. Při koloběhání je také důležité zapojit správně svaly břicha a celý vnitřní stabilizační systém. Tím si zpevníte záda a postupně je zbavíte bolesti. Koloběhání je sport, kde se zapojují skoro všechny svaly. Zpevněné hýžďové svaly ocení hlavně ženy.

Vybíráme pro začátečníka

Při výběru musíte zohlednit, jak často a kam budete jezdit. Lepší je koupit kvalitní koloběžku, která se pohybuje v cenové relaci od 8 tisíc korun. Je z kvalitních materiálů a nehrozí, že za pár měsíců přestane fungovat. Váží asi 10 kilogramů, protože rám musí být o něco robustnější než u kola.

Existují různé typy koloběžek. Koloběžka do města má širší kola, aby zvládla kočičí hlavy. Na jízdu po silnici vám stačí užší kola. Před koloběžku se dá zapřáhnout i pes, což je jeden z dalších koloběžkových sportů. V létě musheři koloběžky hojně využívají.

Na koloběžce s partou kamarádů

Je dobré se spojit s někým, kdo opravdu na koloběžce jezdí a ví, jak na to. Koloběžci Pardubice pořádají jednou týdně veřejné vyjížďky z Vinice od mostu na Chrudimce. Ukážou vám, jak se odrážet, jak na koloběžce stát, jak správně měnit nohy a zpevnit svaly. Jedině správná technika vám pomůže zbavit se zdravotních problémů. A navíc můžete získat nové přátele.

Přejezd přes Kypr

Překonávání rekordů

Na koloběžkách se zároveň závodí, v republice je celá řada klubů koloběžců. Také pardubičtí koloběžci mají svůj závodní tým. Letos se chystají na mistrovství Evropy.

O letošních Velikonocích vytvořili navíc ultramaratonský rekord. Přejeli Kypr ze západního cípu na východní. Je to 287 kilometrů! Cílem koloběžců bylo zvládnout celou trasu za 18 hodin. Nakonec to zvládli za neuvěřitelných 16 hodin a 45 minut. Průměrná rychlost koloběžek přitom dosahovala 19,2 kilometrů v hodině. Extrémní sportovní výkon by asi většina lidí nezvládla, přesto na koloběžce můžete zažít příjemné chvíle s větrem v zádech.

autor: jsl
Spustit audio