Kráska jménem fuchsie na každý balkon

23. květen 2015

Patří k nejkrásnějším a nejefektnějším balkonovým nebo obecně venkovním květinám. Aby nám pěkné kvetla, musíme myslet na její pravlast – Jižní Ameriku a dopřát jí podobné podmínky.

Teplo a světlo, ale ne polední sluneční úpal; vlhkost, ale ne přemokřený substrát. Náročná rostlina se odmění bohatým a krásně barevným květem.

Stanoviště a substrát

Rozhodně NE jižní balkon paneláku – tam by fuchsie mohla přežít jen v podmračených vlhkých dnech. Ve chvíli, kdy je sucho a zdi se přes den vyhřejí a pak ještě teplo vydechují, je s krásou fuchsie konec.

Důležitá je i kvalita zeminy – zahradník Jiří Pevný radí kvalitní kompost smíchat se zeminou ze záhonu, přidat i trochu rašeliny a ještě ho trochu odlehčit pískem nebo perlitem. Bohužel některé komerčně připravované substráty nemají pro fuchsie potřebnou kvalitu, takže je opravdu lepší připravit si zeminu sami.

Zalévání a hnojení

Celkem jich je 1 300

Jiří Pevný, který má těch kultivarů na 1.300, radí – zalévat podle potřeby a hnojit v každé zálivce. Samozřejmě pak koncentrace hnojiva musí být nízká, ale fuchsie výživu potřebuje denně, protože stále nasazuje nová poupata.

A rada – zalévat podle potřeby má také svá úskalí. Nejlépe je mít květináč s fuchsií bez podmisky, protože je háklivá na uhnívání kořínků. Je tedy lépe, když voda může volně odtékat a rostlina si vezme, co momentálně potřebuje.

Nabídka a výběr

Nabídka je takřka nepřeberná, fuchsie existují v mnoha barevných variantách, v mnoha variantách bohatosti květů. Záleží jen na vás, jestli si vyberete směs, nebo naopak jednolitou záplavu.

Fuchsie velkokvětá

Při troše péče vám budou fuchsie zdobit zahradu nebo verandu či stinnější balkon po celou sezónu. A po podzimním sestřihu a přezimování znovu rozkvetou.

Stříháme nové výhony, ponecháváme jen několik oček a na zimu fuchsii umístíme v tmavém prostředí, kde se teplota pohybuje v rozmezí 5 až 10 stupňů Celsia.

Spustit audio