Kvalitní markýza ochrání před sluncem vás i váš byt

28. květen 2016

Pokud máte terasu nebo balkón, ideální ochranou před sluncem jsou markýzy. Pomohou vám, aby se váš byt v horkém létě nerozpálil do nepříjemně vysokých teplot. Umístění markýzy byste ale měli vždy konzultovat s odborníkem. Zásadní je totiž výběr správného typu, způsobu ovládání i kotvení.

Na českém trhu se vyskytují markýzy otevřené, polokazetové, speciální markýzy pro zastínění zimních zahrad nebo pergol nebo sklopné balkonové markýzy. Nejoblíbeněji jsou kazetové varianty, které jsou poněkud odlišné. Celý mechanismus včetně látky je schován v kazetě markýzy, v její pevné konstrukci. Kazetové markýzy se používají také jako designový doplněk a jsou mimořádně praktické.

Nejdůležitější je ale vybírat typ markýzy také podle světové strany balkonu nebo terasy a především podle nosnosti zdi, která je hlavním ukazatelem možné délky vysunutí. Velmi záleží na pevnosti zdi a materiálu, ze kterého je postavena. Odborné firmy markýzy instalují pomocí speciálního kotvení také na zdi domu s venkovním zateplením.

Pohyb markýzy zajišťují objemná ramena, která se pomalu rozkládají nebo skládají do sebe a tím konstrukci vysunují nebo zasunují. Pro větší komfort můžeme pohyb ovládat dálkově přenosným ovladačem. Ovládače ale můžeme umístit také na zeď balkonu podobně jako vypínač světla.

K markýze bychom si ale měli určitě pořídit bezpečnostní otřesové čidlo, které je doslova schováno přímo v konstrukci. Čidlo detekuje případný výkyv z důvodu větru a okamžitě aktivuje její zasunutí. S tímto zabezpečením můžete klidně odejít z domu a markýzu nechat vysunutou.

Kazetová markýza

Podobně funguje také starší typ otřesového čidla – větrník, který se umístí na zeď hned vedle markýzy. Opačně funguje sluneční čidlo. Je praktické zejméne pro majitele bytů směrem na západní stranu, které se při slunečním záření naopak velmi rozehřejí. Sluneční čidlo markýzu včas vysune a tím udrží v interiéru příjemnou teplotu. Textilie jsou z materiálu, který odpuzuje nečistoty. Látku tedy nepereme ani nečistíme. Kvalitní textilie na markýze vydrží přibližně 8 let, poté se doporučuje látku vyměnit. A když si zvolíte veselou barvu, může vám výsledek zkrášlit celkový vzhled balkonu.

Spustit audio