Láme si hlavu často a s chutí. Hlavolamy jsou jeho velkým koníčkem

26. srpen 2017

Jaroslav Flejberk sbírá hlavolamy. Má jich tisíce a některé dokonce sám vymýšlí. Je ostatně členem Mensy a lámat si hlavu ho zkrátka baví. Některé nejzajímavější kousky ze sbírky představil i nám.

Nemám na to buňky ani čas. Možná i vy si tohle říkáte, když vám někdo nabídne logickou hru či hlavolam. Ale byla by chyba hlavolam hned odmítnout. Je to totiž výborný relax, který doporučují psychologové na ztrápenou psychiku.

„Fígl je v tom, že se soustředíte jen na to, jak vyřešit hlavolam, nikoliv na starosti, které vás trápí. Logické myšlení se dá také vypěstovat. Skládání Rubikovy kostky, to je něco jako odpočinek v přírodě,“ usmívá se Jaroslav Flejberk. Podle jeho zkušeností jsou ženy a dívky mnohem trpělivější. Muži chtějí rychlý výsledek.

Složit Rubikovu kostku poslepu? I to se dá natrénovat. Potřebujete k tomu hodně trpělivosti, šikovné ruce a pořádného pamatováka. Ale ani ve škole nezačínáte v matematice rovnou s integrály.

Hlavolamy se dělí podle obtížnosti. Začátečníci řeší ty nejjednodušší a postupně se zlepšují. A platí to nejen pro děti, které se tak učí soustředit, ale i pro lidi v důchodovém věku. Procvičí si mozek a jemnou motoriku.

„Dokonce uvažujeme, že uděláme na Czech open kategorii ve skládání hlavolamů od 60 let. Zájem těchto lidí je velký,“ říká Jaroslav Flejberk, jeden z organizátorů festivalu šachu a her, který se koná v pardubické areně.

Děti se naučí znovu soustředit

Neexistuje nikdo, kdo vezme hlavolam a okamžitě ho vyřeší. Ale když se se svými dětmi budete logickým hrám věnovat od útlého dětství, pomůžete jim rozvíjet logické myšlení a zároveň je učíte trpělivost. Což dnešním dětem velmi chybí.

Jaroslav Flejberk

Podle matematika Jaroslava Flejberka se nedokážou soustředit ani na řešení složitějšího matematického příkladu. Může za to hektická doba počítačová. Když dítě něco nebaví, okamžitě klikne na něco jiného a neřeší to, co by ho stálo větší úsilí.

Pokud byste si chtěli lámat hlavu v přírodě, zajeďte se podívat do Hrochova Týnce na Chrudimsku. Je tam hřiště, kde se dají hrát šachy, go, dáma a další hry. Najdete ho v zámeckém parku.

autor: jsl
Spustit audio