Láska se zoubkovaným okrajem, to je filatelie

13. prosinec 2014

Mezi časté sběratelské objekty kluků (a někdy i děvčat) patří známky a leckomu tahle záliba vydrží do dospělosti. Kamil Nečil z Ústí nad Labem se s těmi zoubkovanými zázraky potkal až jako dospělý mužský – po vojně. Na půdě našel staré filatelistické album a začal hledat poklady. A zůstal známkám věrný.

První známkou na světě je tzv. Penny Black – britská černá jednopennyovka s rytinou královny Viktorie, vydaná 1. května 1840 a platná od 6. května téhož roku. Nejdražší známkou na světě se letos v červnu stala One-Cent Magenta, kterou aukční síň Sotheby´s vydražila za cenu 9,5 milionu dolarů. Existuje jediný exemplář, kterému by se navíc dalo říkat „z nouze ctnost“. V roce 1856 se totiž zpozdila dodávka známek z Británie do tehdejší kolonie v Jižní Americe a tamní poštmistr požádal o výpomoc místní tiskárnu. Dochovalo se několik známek v hodnotě čtyř pencí a tato jediná jednopencovka.

Československá rarita

To je známka 50/50 Doplatit – chybný tisk, kdy hodnota známky 50 haléřů byla přetištěna znovu 50 haléři. Datum na poštovním razítku je leden 1928 a už o osm let později dosáhly tyto známky katalogové ceny 4 tisíce korun – pro srovnání: tehdejší průměrný měsíční výdělek se pohyboval kolem 120 korun. A byla to právě tahle známka, která si zahrála v jednom z dílů seriálu o kapitánu Zemanovi, a to už se mluvilo o hodnotě milionové. Dnes se cena pohybuje kolem jeden a půl milionu korun.

Krása známek

Kamil Nečil

Československé a posléze české známky mají ve světě filatelie dobrý zvuk – od počátku jsou s jejich vznikem spojeni i významní výtvarníci. První prvorepublikové známky s tématem Hradčan tvořil Alfons Mucha a za oficiální datum zrodu se považuje 18. prosinec roku 1918. Jednou z posledních českých známek je rarita – kulatá známka s podobiznou Járy Cimrmana, geniálního vynálezce mnoha věcí – právě i kulaté poštovní známky.

Čeští filatelisté

Filatelie je pořád dost rozšířený koníček, Svaz českých filatelistů registruje na 320 klubů, 150 kroužků mládeže a různé další odborné společnosti a sekce. A že se filatelii dobře daří, dosvědčuje i chystaný - už 6. ročník mezinárodní filatelistické výstavy Euroregio Egrensis Chomutov 2015 ve dnech 6. - 10. května 2015. Organizátoři tak oslaví 175. výročí vydání první poštovní známky světa a Česká pošta k této příležitosti vydá poštovní známku, která bude v Chomutově také pokřtěna. Na webu Svazu českých filatelistů najdete další podrobnosti a také přihlášku – pozor, uzávěrka už je za dveřmi – přihlásit se můžete do 15. prosince.

Spustit audio