Levně a originálně. Ražená omítka věrně napodobuje obklady z drahých materiálů

24. září 2016

Chtěli byste zajímavou a cenově výhodnou omítku, která dodá jedinečný vzhled vašemu domovu? Dekorativní raženou variantu lze aplikovat kamkoliv od rodinných domů, skruží nebo garáží po sklepy, studny nebo ploty. Raženou omítkou totiž můžete velmi dobře imitovat přírodní materiály. Chce to ale trochu trpělivosti.

Základ úspěchu je správně rozmíchaná speciální směs na maltu. Nejdůležitější je adekvátní hustota. Když je moc řídká, malta sjíždí z fasády. Když je moc hustá, budeme mít problém vyrazit do malty raznice s dekorací. Pozor také na hrudky, které by mohly nepěkně celou dekoraci pokazit. Raženou omítku potom můžete použít na jakýkoliv stavební materiál. Ideální jsou zateplené fasády, cihelné zdivo, ztracené bednění atp.

Při pracovním postupu je nutné stavební povrch nejprve natřít stavební disperzí, aby byla přilnavost omítky dokonalá a neodlupovala se. Po samotné penetraci už můžeme razící omítku ihned aplikovat. Pracujeme rychle, protože materiál poměrně rychle schne. Od natření penetračním přípravkem do okamžiku ražení do natažené omítky by nemělo uběhnout více než 15 minut. Začátečníci by si proto měli zednickými nástroji natáhnout maximálně 50 x 50 cm omítky, doporučuje majitel kolínské firmy Kámen Štědrý.

Čtěte také

Samotná práce s raznicemi je otázkou trpělivosti a šikovnosti. Raznice jsou z gumových materiálů, musíme je do čerstvé omítky rychle vtlačit. Důležité je pracovat precizně. Raznice přikládáme stejnou silou těsně vedle sebe, aby na sebe vzor navazoval, v případě raznic s dekorací skládaných kamenů nebo dřevěného obložení můžete vzor i lehce překrývat a potom lehce upravit navázání rýh. Čím kratší raznice, tím lehčí aplikace. Začátečníci by proto měli pracovat s raznicemi velikosti 20 x 20 nebo 20 x 30 cm.

Pozor na zimní mrazy

Pokud necháme raženou omítku v původní světlé barvě, získáme spíše dekorativní efekt. Pro dokonalou imitaci přírodních materiálů nabarvěte omítku speciálním barvami. Kvůli dokonalému vzhledu použijte minimálně dva nátěry v adekvátní barvě, která věrně napodobí dřevo nebo břidlici.

Raznice vhodná pro začátečníka - velikost 20 x 20 cm, vzor břldlice

Na závěr nezapomeňte na nátěr hydrofobizéru, a to i v případě, že omítku nebarvíte. Zimní mrazy by mohli celou práci znehodnotit. Hydrofobizér představuje ochranu, kterou byste neměli v žádném případě vynechat. Zabrání totiž proniknutí vody dovnitř omítky, voda bude pouze stékat po povrchu. Výrobci doporučují aplikaci obnovit po 4 až 6 letech, abyste měli jistotu, že si omítka zachová svou kvalitu a tuhé mrazy ji nepoškodí.

Spustit audio