Máte rádi tradiční ozdoby? Zkuste si vyrobit betlém z kukuřičného šustí

19. prosinec 2015

Naši předkové neměli v oknech barevně blikající řetězy a girlandy. Vánoční výzdoba byla mnohem prostší. Pokud na ni chcete zavzpomínat, v Sebranicích u Litomyšle máte příležitost. Spolek archaických nadšenců pořádá kurzy, které se vrací k technikám našich předků.

Málokdo už dokáže vlastnoručně vyrobit postavičku z kukuřičného šustí, ze slámy nebo z vlny. V Sebranicích se ale pokouší klasické techniky obnovit. Ve Světnici s popisným číslem 8 pořádá rodina Kmošků nejrůznější rukodělné kurzy a semináře s výukou různých řemesel.

Zkušení lektoři vás naučí spřádat len nebo vyrábět věci z vlny a slámy. Například vysvětlí a názorně předvedou, jak vytvořit krásné postavy do betléma. Figurky mohou následně vkusně zkrášlit váš byt.

Spolek archaických nadšenců

Spolek archaických nadšenců se snaží o zachování a prezentaci dříve běžné zemědělské činnosti. Zachraňují dnes už zapomenutá řemesla spojená se zpracováním slámy, vlny a lnu. Jejich akce se zabývají výrobou a výpalem keramiky, zpracováním železa, pečením chleba, zpracováním obilovin a slámy, stavbou obydlí nebo výrobou dřevěného uhlí.

Kukuřičné šustí se nejprve namáčí

Rodina Kmoškových a jejich příznivci pořádají také události, kde seznamují zájemce se zemědělskými pracemi. Můžete se díky nim naučit zasévat nebo pokrývat střechu došky vyrobenými ze slámy.

Spolek archaických nadšenců ze Sebranic stojí také za obnovou tří zaniklých kapliček ve Vysokém lese v blízkém okolí. V současnosti se snaží o záchranu roubené polygonální stodoly v Čisté u Litomyšle.

autor: jsl
Spustit audio