Miloš Pokorný opravil stroj, na kterém šili boty maršálu Malinovskému

17. prosinec 2016

Sběratelé známek, pohlednic nebo pivních tácků mají své sbírky hezky srovnané v pořadačích, kdykoli si je mohou z polic vytáhnout a kochat se jimi. Miloš Pokorný z Brtnice sbírá a opravuje šicí stroje. Kdyby se chtěl na nějaký svůj poklad podívat, musí jít do sklepa a sestavit ho z několika dílů.

Pokud si myslíte, že Miloš Pokorný musí být povoláním krejčí, obuvník nebo kloboučník, mýlíte se. Je to vyučený automechanik. „Baví mě mechanika a šicí stroje k tomu mají blízko,“ vysvětluje. Starý šicí stroj se zdobeným litinovým podstavcem prý měli kdysi doma. Časem se ztratil, ale neztratil se z Milošových vzpomínek.

První stroj, který sběratel sehnal a opravoval, pocházel z Prahy, šlo o klasickou malou singerovku. Pak přibývaly další a další, a nejen krejčovské, ale i obuvnické a kloboučnické. Celkem zatím Miloš Pokorný pracoval na 40 strojích.

Čtěte také

Ve sbírce figurují především stroje z přelomu 19. a 20 století. To jsou ony litinové krásky, zlatě zdobené s ornamenty na podstavcích. Má ale i moderní šlapací a elektrické stroje plné plastů. Na výstavách je pak zajímavé modely porovnat.

Opravené stroje jsou samozřejmě funkční

Především staré stroje se sběrateli dostávají do rukou špinavé, zrezivělé, s chybějícími součástkami. „Jsou to stroje, které stojí ve stodole, venku. Jeden pán mi stroj přivezl na kolečku,“ říká. Nejdřív je proto potřeba nové kousky umýt a dávat při tom pozor na zlaté nápisy. Pak přijde na řadu rez, doplnění součástek jak kovových, tak dřevěných. Všechno je Miloš Pokorný schopný dělat sám. „Mám soustruh a malou garáž,“ dodává.

Modely, které přežily století, už mají na kontě spoustu příběhů. Ne ke každému se ale sběratel dostane. Občas se přesto zadaří. „Je to stroj z Domašova u Brna. Bylo mi oznámeno, že se na něm šily boty pro maršála Malinovského v roce 1945,“ prozrazuje Miloš Pokorný. Sám si pak ještě ověřil, že těmi místy opravdu maršál táhl.

Spustit audio