Modrý kožich, zlaté oči. Kartouzské kočky v Česku málem vyhynuly

7. říjen 2017

Marie Vítková bydlí v řadovém domku v Kostelci u Jihlavy. Hned po otevření dveří je patrné, pro jaké tvory má slabost. Na chodbách stojí kočičí záchodky, na stole leží ubrus s obrázky koček, na stěnách visí fotografie s kočkami a po celém domě polehávají a líně se procházejí mazlíčci s hustým, jemným a šedým kožichem. Jsou to kočky kartouzské.

„Je to francouzské starobylé plemeno. Vychovali je mniši kartuziáni. Používali je na kožešinu a na lov krys,“ říká chovatelka Marie Vítková. Dodává, že i když mají kočky kožich na první pohled šedý, oficiální název barvy srsti je modrá. Plemeno je u nás vzácné a pro chovatele je tak těžké najít na krytí kocoura, který není s kočkou příbuzný. Jeden čas proto byly v Čechách kartouzské kočky na vyhynutí. Naštěstí se situace změnila.

Kartouzské kočky mají kromě modrého kožichu také typické zlaté oči. „Jsou přítulné a svérázné. Když chce pomazlit, přijde, když nechce, tak na mě nesahejte, já přijdu, až budu chtít,“ popisuje povahu svých miláčků Marie Vítková. Její kočky vydrží být celý den doma samotné, ale když přijde paní domů, vyžadují pozornost. „Stačí, když se jí chvilku věnujete a že vás pozoruje,“ dodává.

Marie Vítková chová celkem osm koček, z toho sedm je kartouzských. A je zvláštní, že v domě není ani známka po kočičím zápachu. „Je jedno, jestli máte jednu kočku nebo osm. Musíte mít dost záchodků,“ radí chovatelka. Je také důležité držet odděleně kocoura. Záchodky Marie Vítková čistí třikrát denně. Kočky by totiž na znečištěný nešly a potřebu by dělaly vedle.

Marie Vítková, chovatelka kartouzských koček

Kartouzské kočky Marie Vítkové jsou výstavní kusy a získaly už ta nejprestižnější ocenění. Na výstavu prý může každá kočka, ale každý správný chovatel ví, co to obnáší, jak musí kočka vypadat a jak se musí umět chovat. „Kočička je celý den v kleci. Musíte tu klec vyčistit, vyzdobit, dát jí tam pelíšek, záclonky, kobereček,“ popisuje Marie Vítková. Hodnotitel pak posuzuje například tvar hlavy, posazení uší, tvar očí, srst nebo ocas. Kočka nesmí být agresivní. „Jak vytasí drápky, tak vás vyškrtnou,“ říká chovatelka.

Spustit audio