Morče občas může i do letadla, nejlépe mu ale bude na čistém trávníku

9. červenec 2016

Chcete si pořídit nějaké chlupaté zvíře a na psa se ještě necítíte? Zkuste morče. Oproti křečkovi, který žije v noci a ve dne spí, je morče tvor, se kterým se klidně pomazlíte. Také u těchto malých hlodavců je ale potřeba znát pár pravidel. A je jedno, jestli máte zvíře s rodokmenem nebo bez něj.

Lenka Fuksová z Havlíčkova Brodu je sportovní kynolog a k morčatům přišla náhodou. Dnes má chovnou stanici a specializuje se hlavně na dlouhosrsté plemeno. „Lidé se hodně bojí dlouhosrstých morčat, že se musí česat. Není to pravda. Stačí občas postříhat na zadečku, aby neměli špinavou srst,“ chce vyvrátit zažité mýty Lenka Fuksová. Náročnější je jen bezsrsté plemeno. „Mají rychlejší metabolismus, jsou náchylnější na průvan,“ vysvětluje chovatelka.

Čtěte také

I morčata mají rodokmeny, přesněji řečeno průkazy původu. Lenka Fuksová ale nepokládá za nutné pořizovat si takové doklady pro zvíře, které máme jen na mazlení. Průkazy potřebují chovatelé, kteří jezdí s morčaty na výstavy a rozšiřují dál svůj chov. Zároveň ale doporučuje pořídit si morče u chovatele a ne v hobby prodejnách. „Málokdy tam vidím zvíře zdravé,“ říká Lenka Fuksová.

Samečci více skotačí

Pokud si chcete pořídit jedno morče, je jedno, jestli to bude sameček nebo samička. Samečci jsou prý od přírody trochu živější. Důležité je jim připravit dobré zázemí. Morče potřebuje prostor alespoň 80x50 centimetrů. Nezáleží na tom, jestli je to klec, plastový box nebo na míru vyrobená skříň s jednou skleněnou stěnou.

Když má morče napáječku, stačí ho obden nakrmit a zkontrolovat

„Klec není úplná výhoda, protože morče má tendenci vyhazovat podestýlku,“ říká Lenka Fuksová. Oproti křečkům nepotřebuje morče žádné kolotoče a prolézačky. „Radost jim uděláte otočeným květináčem, na který si mohou vyskočit a rozhlížet se,“ dodává. V Hobby prodejnách mají i domečky pro morčata. Lenka Fuksová je nedoporučuje hlavně na začátku chovu, když není zvíře na nového majitele zvyklé. „Je lepší hodit ho rovnýma nohama do vody, nechat ho volně na té podestýlce,“ vysvětluje.

Jako krmení doporučuje chovatelka speciální jednodruhové granule a ne barevné směsi. „Morčata by měla mít co nejméně obilovin, ideální jsou granule obsahující vitamín C. Morčata si ho neumí sama syntetizovat,“ vysvětluje Lenka Fuksová. V krmení pro morčata by samozřejmě nemělo chybět seno. „Je dobré pro trávení a morčata uklidňuje, když ho žvýkají,“ říká.

Morče si s sebou můžete vzít i na dovolenou. Lenka Fuksová s tím má zkušenosti a ví, že některé společnosti vezmou morče i do letadla. Nejlepší je ale poprosit nějakého známého, aby obden morčata nakrmil, zkontrolovat a popřípadě doplnil vodu v napáječce. Určitě ale není problém vzít zvířátko na chatu nebo chalupu a nechat ho v uzavřeném výběhu běhat venku na čisté trávě.

Spustit audio