Na Pardubicku se dá vypěstovat dobré víno. Základem je vybrat tu správnou odrůdu

10. březen 2018

Vinohrad v Cholticích na Pardubicku je raritou. Přestože městys leží 240 metrů nad mořem, vínu se tam díky malovinaři Miroslavovi Horákovi daří. Možná i proto, že se v této oblasti pěstovalo už v 16. století. A tradice se udržuje dodnes.

V Cholticích se pravidelně konají slavnosti burčáku i vína vypěstovaného na Pardubicku, a také v nedaleké Čáslavi. A aby byla na podzim dobrá úroda, musejí vinaři pečovat o své vinohrady už v předjaří.

Správným řezem na konci zimy všechno začíná

V únoru, nejpozději na začátku března se provádí řez vína. „Celý řez vína je o tom, že z toho, co nám rostlo minulou sezonu, toho zbyde tak dvacetina. Všechen balast se musí odstranit,“ říká Miroslav Horák a ukazuje jak na to: „Takže toto máme ten původní starý tažeň, toto je tažeň, který je předloňský a v roce 2017 z něj vyrostl letorost, který už je pro rok 2018 tažněm, a z něj potom takto nahoru rostou letorosty, které budou rodit.“

Základem je správná a hlavně odolná odrůda

„Je to tady především veltlínské červené rané, na Moravě se z toho vína dělají už první burčáky koncem srpna, nám to tady dojde o 14 dnů, o tři neděle později, já mám tady přímo ten rezistentní klon, tak vydržím úplně bez postřiku. Když z toho udělám burčák, a je to tady na Choltických burčákových slavnostech, tak ten první zmizí,“ pochvaluje si malovinař Horák.

Víno přivezli do Choltic italští stavitelé

Pěstování vína ve východních Čechách nebylo v historii žádnou vzácností. Vysazovalo se na Pardubicku i na Chrudimsku. Pátráme po historických kořenech pěstování vína přímo v Cholticích. Ta nás vede do kaple svatého Romedia na zámku v Cholticích. Je vyzdobena andílky, kteří se šplhají po vinné révě. Dokazují tyto malby, že víno se tu pěstovalo už v období baroka? Ptáme se kastelána.

„Určitě to možné je, neboť zdejší kapli zdobili italští mistři, a povídá se, ž právě sem do Choltic přivezli jednu vinnou odrůdu, konkrétně dalavarius, takže je možné, že ti puti šplhají po něm,“ říká choltický kastelán Lukáš Rychtecký.

Historie pěstování vinné révy v Cholticích je ještě daleko starší, než kaple svatého Romedia. V kronice městyse Choltice je uvedeno datum 1558. Víno se už tehdy pěstovalo na Mejšlenském kopci, kde se také říkalo Na vinici.

Na zámku, ani v jeho okolí, už dnes žádné vinice nenajdeme, ale několik hlav této původní odrůdy dalavarius opatruje na své zahradě právě Miroslav Horák.

autor: jsl
Spustit audio