Nebaví vás čištění jezírek? Pořiďte si pomocníky z rostlinné říše

3. září 2016

Jezírko může být okrasou zahrady, nebo taky noční můrou, pokud se máte starat o jeho čistotu. Obstojnými pomocníky jsou ale bahenní rostliny, které vám navíc hezky zkrášlí hladinu nebo břehy.

Bahenní a vodní rostliny čistí a krášlí, jsou proto vhodné jako doplněk nebo součást zahradních jezírek. Na jejich skladbu je dobré myslet už při vytváření jezírka, abyste vyhověli potřebám jednotlivých druhů.

Ke klasice patří lekníny. Dnes mají zahrádkáři a „jezírkáři“ na výběr z mnoha druhů, existují i rostliny mrazuvzdorné, s kterými není problém při přezimování. Rovněž si můžete vybrat vhodný leknín podle hloubky jezírka. Některým stačí pár centimetrů, jiné si lebedí až v dvoumetrových hloubkách. Na břeh je dobré umístit třeba orobinec nebo sítiny, krásný je kosatec, blatouch, pryskyřník nebo rozrazil.

Sázení

Sázíme buď přímo do kačírku – drobných kamínků nebo do košíčků, které pak usnadňují manipulaci. Sázet lze na jaře od března, ale můžeme se do práce pustit i během vegetace až do podzimních dnů. Pokud použijete rostliny z kontejnerů, musíte dobře propláchnout kořeny a odstranit zeminu. Také dbejte na to, aby listy nebyly zcela ponořené ve vodě, snadno pak zahnívají.

Kosatec, áron

Subtropičtí hosté

Vodní hyacint neboli tokozelka se ve své brazilské domovině považuje za plevel, je dokonce příkladem nebezpečného invazivního druhu. Dnes už je registrovaný ve více než 50 zemích světa.

Čtěte také

Množí se především vegetativně a oddělení nového jedince od mateřské rostliny trvá pouhých 6 až 18 dnů. Dobře prosperuje i v našich podmínkách a je ceněný pro svou schopnost čerpat z vody velké množství živin. Báječně tak vodu čistí.

Přezimování

Domácí bahenní a příbřežní rostliny přezimují bez problémů, ani jejich údržba není náročná. Na jaře stačí odstranit suché části a v sezóně udržovat příliš bujné rostliny v rozumných mezích.

Blatouch

U subtropických druhů máte dvě možnosti. Stejně jako u některých balkonovek si můžete pořídit na jaře nové rostliny, nebo zkusit přezimování. Rostliny umístěte do mrazuvzdorného prostředí s dostatkem světla. Nezbytná je stálá vlhkost, takže je uložte do vody nebo bahna.

Kamil Tyrychtr z Ráje zahrádkářů v Turnově radí i přezimování v domácím akváriu. Pak stačí zabezpečit 12 hodin světla umělým přisvícením a při teplotě kolem 25 stupňů se bude třeba právě vodním hyacintům dobře dařit. Strádat nebudou ani rybičky, jelikož budou mít opravdu krásně čistou vodu. Na jaře pak hyacint zas přemístěte do jezírka.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.