Nebaví vás pěstovat na zahradě stále to samé? Zkuste melouny!

10. říjen 2015

Meloun se dá vypěstovat v České republice. A není to žádný problém. Pro svůj růst potřebuje podobné podmínky jako dýně, patří ostatně do stejné čeledi tykvovitých. Z hlediska zahradníků se tedy jednoznačně jedná o zeleninu.

Melouny, které pocházejí z České republiky, často nevidíme. Je to zapříčiněno především tím, že melouny dozrávají později než v teplejších krajích a lidé se po zdravém osvěžení shánějí na začátku léta, méně už na jeho konci. Dalším důvodem je i to, že se u nás daří melounům, které mají tenkou slupku. Takový druh by nesnesl hrubší zacházení při převozu do obchodů a brzy by se zkazil. Ale vypěstovat si český meloun na zahradě určitě stojí alespoň za pokus.

Naroubované mladé rostliny se dají zakoupit v českých zahradnictvích. A o své zkušenosti se můžete podělit s ostatními melounáři, kteří se sdružují do tzv. Středoevropské melounové ligy. Jejím členem je i student Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity Václav Kozák. V rámci studia si vysadil v Lednici celé melounové pole. A jeho studijní práce se vyplatila. Díky letošnímu teplému počasí sklízel první plody už na začátku srpna a odměnou mu byla jejich sladká chuť.

Melouny jsou vysázeny na netkané černé textilii

Základem je mít kvalitní osivo. A pokud jste šikovní, dokážete si budoucí meloun naroubovat sami. Dělá se to stejně jako s okurkami. K lepšímu a kvalitnějšímu kořenovému systému pomůže tykev. To znamená, že po nějaké době výsevu semen vybrané odrůdy vysejete i semena podnoží. Použít můžete například podnože tykve fíkolisté. Přesný návod najdete například na webových stránkách středoevropské melounové ligy.

Čtěte také

Jen v Evropské unii je registrováno asi 380 odrůd melounu vodního. V České republice je k dostání osivo asi 10 odrůd, jinak se s ním čile obchoduje na internetu a dá se sehnat nejčastěji z Ruska nebo z USA. Každý druh má jinou chuť. Melouny se mohou degustovat jako víno.

Druhy melounů

Melouny jsou kulovitého až oválného tvaru a z botanického hlediska se jedná o bobule. Slupka je zelená, většinou žíhaná, ale někdy jen jednobarevná. Vyskytují se také vodní melouny s béžovou nebo jinou slupkou, ale ty jsou méně časté. Dužina melounů má nejčastěji různé odstíny červené barvy, ale dnes nejsou výjimkou i melouny se žlutou či oranžovou dužinou.

I takový meloun se dá vypěstovat v České republice

Meloun rekordman prý vážil údajně 122 kilogramů. V České republice melouny dorůstají do velikosti až 15 kg, ale nejběžnější hmotnost melounů vypěstovaných na českých zahrádkách se pohybuje okolo 5 kg. Protože mají melouny tuhou slupku, dají se skladovat i 2-3 měsíce po sklizni nejlépe při teplotě 5 °C a relativní vzdušné vlhkosti 85-90 %. Ovšem po celou dobu skladování melouny zrají. Svoji chuť si ponechají 2-3 týdny. Poté se chuťové vlastnosti pomalu mění.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.