Nejdietnější cukroví na světě. Marie Roháčková vyrábí sladkosti z barevných přízí

14. květen 2016

Na stole leží plný talíř lineckých koleček, tác kremrolí a směs vosích hnízd, marokánek a laskonek. Vypadají neuvěřitelně přitažlivě, ale všechny uháčkovala Marie Roháčkové z barevných přízí. A díky praktickým tipům přímo od mistryně je po nějaké době možná také zvládnete vyrobit.

Marie Roháčková žije v malebné vesničce Bobrová ve Žďárských vrších na Vysočině. Vede tam ve staré škole muzeum panenek. Už když se rozhlédnete po těch panenkách, zjistíte, kolik z nich má upletené nebo háčkované šaty. Když pak Marii Roháčkové kamarádka ukázala obrázek háčkovaného cukroví, byla to velká výzva. U roháčků se vždy hodně peklo, prý přes čtyřicet druhů, takže předloh měla zručná pletařka dost.

„Začala jsem slepovanými kolečky. První byl zmetek, druhý byl lepší a pak jsem se vyháčkovala, že to vypadalo pěkně,“ říká Marie Roháčková a ukazuje na talíř uháčkovaných lineckých koleček. Každé kolečko je složené ze tří částí. Spodní kolečko je plné, na něm červené kolečko – marmeláda a horní kolečko s dírkou. Všechny tři části paní Marie sešije dohromady a tím vznikne pevný kousek cukroví. Každý druh dlouho zkouší, vymýšlí vzorky a hledá tu správnou barvu příze. „Nic nekupuji, mám spoustu zbytků,“ říká a ukazuje na klubíčko, které má na linecké těsto a další červené na rybízovou marmeládu.

Čtěte také

U většiny kousků si Marie Roháčková vystačí s řetízkem, krátkými a dlouhými sloupky. „Na vosích hnízdech je vzorek chytaný za zadní nitku,“ ukazuje na další kousek. Specialitou zručné pletařky jsou kremrole. Pásek uháčkovaný z dlouhých sloupků navíjí na skutečnou plechovou trubičku, návin pak sešije, naškrobí a stáhne z formičky. Sněhovou náplň nahradí vata. Prubířským kamenem pak byl řez zdobeného dortu. Pláty žloutkového těsta střídá kakaová náplň. Na čokoládové polevě jsou našité marcipánové růžičky, po obvodu je dort posypaný kokosem. Vše samozřejmě z vlnek a bavlnek.

Polotovary připravené na roládky

Co se týče materiálu, má Marie Roháčková nejradši akryl. „Do vlny jdou moli, tak aby to vydrželo,“ vysvětluje. Na drobných kornoutcích a pantoflíčkách je ale vidět i vyšívací lesklá perlovka. Člověk prostě musí hledat, až najde.

Spustit audio