Není nad domácí vejce. Kupovaná jsou levnější, ale rozdíl v chuti pozná každý

18. listopad 2017

Vajíčka zdražují, navíc se hodně mluví o špatných podmínkách, ve kterých žijí průmyslově chované slepice. Právě na podzim je nejlepší doba na zakoupení nosnic. Jak se o ně starat postarat, prozradil chovatel Josef Blažek.

„Na podzim neorganizovaní chovatelé shánějí slepice, aby si založili nové chovy. V současné době je snáškových kuřic nedostatek. Určitě je to tím, že je po vajíčkách větší poptávka. Možná i kvůli zdražování,“ říká předseda chovatelů Svinčany Blažek.

Kde sehnat nosnice

„Pokud chcete slepice čistě pro vajíčka, je nejlepší nakoupit je od překupníků, kteří nabízejí hybridy. Pokud chcete čistokrevnou drůbež, oslovte chovatele třeba na chovatelské výstavě. Jsou ale i chovatelé, kteří si zakládají okrasné chovy menších slípek. Taky snášejí vajíčka, ale přece jen mají hlavně ozdobný charakter. Kdo nemá velký prostor, může je mít ve voliéře,“ říká chovatel Blažek.

Čtěte také

Dříve měli lidé na vesnici slepice skoro na každé zahradě. Dnes se k tomu částečně vracejí. Není totiž nad domácí vajíčka a péče o pár slepic není příliš náročná. Na druhou stranu jde stále o živé bytosti, které potřebují ke svému spokojenému vývoji prostor a správnou stravu.

Jak chovat slepice na malém prostoru

Pokud máte pro chov slepic omezené místo, je dobré prostor alespoň zastřešit. Když prší, neudělají si slepice na zemi bláto. Jako podklad použijte něco savého, třeba listí ze zahrady, zaměřte se na ořechové, štěpky nebo trávu. Pravidelné čištění a dezinfekce jsou nutností. Jedině tak můžete předejít zápachu, který by v případě špatné péče mohl obtěžovat sousedy.

vajíčka, vejce, žloutek, slepice, žlutá a bílá

Vyplatí se vejce z domácího chovu? Chovatel Josef Blažek má jasno: „Jednou jsem to počítal a zjistil jsem, že se to nevyplatí. Kupovaná vajíčka jsou prostě levnější. Ale rozdíl v chuti pozná každý. Potřebujete zrní, které se buď namáčí, nebo šrotuje, a dělají se z něj různé směsi. Důležitá je i tráva, zbytky zeleniny, ideální je výběh. Pokud máte ovocnou zahradu, můžete slepice vypustit, což je pro ně nejlepší.

autor: jsl
Spustit audio