Nevěstin závoj nebo lobelka? Vyberte si letničku podle svého vkusu

10. červen 2017

Pokud vám na balkoně zbývají prázdné truhlíky, zkuste letos nějakou novinku. Existuje řada pestrobarevných letniček, z nichž některé nejsou vůbec náročné na pěstování. Inspirujte se nápady zkušené zahradnice.

Asi nejčastěji lidé vybírají převislé muškáty. K těm už se nic přidávat nemusí, protože udělají bohaté závěsy samy o sobě, jak říká zahradnice Kateřina Spitzerová z Černé za Bory.

Vzpřímené muškáty už se ale kombinovat mohou. Ideálně se umísťují dozadu do truhlíku, zatímco do přední řady se použije nějaká převislá rostlina, aby se květy rozrostly přes okraj. Musí to být letničky, které stejně jako muškáty snesou hodně slunce.

Nevěstin závoj nejen pro nevěsty

Nevěstin závoj (Gypsophila) neboli šater ozdobný má drobounké bílé nebo růžové květy, které zjemní celkový dojem. Muškáty se v takové kombinaci budou vyjímat jako v krajkoví. Gypsophila je ale trvalka, která se používá jako doplněk květinových vazeb. Je to nenáročná rostlina, která se dobře vyjímá v okrasné zahradě.

Vděčná letnička Osteospermum

Říká se jí také modrooká kopretina, kvete celé léto. Podle Kateřiny Spitzerové by ale byla škoda ji kombinovat s jinými letničkami. Dají se vybrat nejrůznější barevné variace. Typický je pro tyto kopretiny výrazný modrý terč.

Gazánie milují slunce

Gazánie miluje slunce

Gazánie patří původně k vytrvalým rostlinám, jejichž krása květů vynikne jen za slunečného počasí. Dnes se pěstují jako letničky s velkými nároky na sluneční světlo. Květy gazánií se otvírají později, než je tomu u jiných letniček. Obvykle až kolem desáté dopolední. Tuto kouzelnou, nejen oranžově kvetoucí rostlinu, můžete vysazovat do truhlíků, ale také do skalek nebo na obruby záhonů.

Lobelka ve vzpřímené i převislé formě

Lobelka (Lobelia) je původně trvalka, ale u nás se pěstuje jako letnička. Pochází z jižní Afriky. Do Evropy se dostala až v 17. století. Nejčastěji má modrou, fialovou nebo bílou barvu.

Čtěte také

Lobelky nejsou náročné na pěstování. Mají rády slunce, ale snesou i polostinné stanoviště. Lobelka drobná převislá je vhodná k pěstování v závěsných truhlících, kde vytváří nádherné převisy květů.

Mandevilla, popínavá letní kráska

Mandevillu doporučuje i zahradnice Petra Mauerová. Rostlině se také říká Sundaville nebo česky dipladénie, případně lidově skleníkový barvínek nebo brazilský či chilský jasmín.

Zahradnice Eva Mauerová ukazuje popínavou liánu Sundaville známou i pod názvem Mandevilla, česky dipladénie

V posledních letech se dostává stále více do módy. Je to poměrně nenáročná liána, která vytváří nádherná květenství. Kvete po celé léto až do podzimu v odstínech červené. Květy mají trubkovitý tvar a průměr pět až deset centimetrů.

Sundaville můžeme pěstovat i bez opory a tzv. ji pouštět z balkonu jako převislou, což můžete vidět hlavně u našich sousedů v Německu a v Rakousku. Balkón ale nesmí být na návětrné straně.

Mandevilla snáší slunce a nevadí jí ani mírné přeschnutí substrátu. „Ale venku nepřezimuje. Pokud ji chcete uchovat do dalšího roku, na podzim ji ostříhejte na deset až patnáct centimetrů a uchovejte v místnosti kolem deseti stupňů,“ radí Petra Mauerová. A pozor, rostlina je jedovatá. U citlivějších lidí se při manipulaci s květinou může objevit vyrážka.

autor: jsl
Spustit audio