Nordic walking: Severská chůze se stala koníčkem mnoha Čechů. Vznikla před třiceti lety ve Finsku

26. květen 2018

"Pohybuj se. Najdi si nějakou fyzickou aktivitu, která tě baví a po které je ti dobře." To je jedna ze zásad zdravé psychohygieny. Co třeba vyzkoušet severskou chůzi? Posílíte svaly a budete mít lepší náladu. A možná se právě nordic walking stane i vaším koníčkem.

Všude kolem slyšíme, že se náš národ málo hýbe. A hledá výmluvy, proč to nejde. Přitom obyčejná chůze je ten nejlepší druh pohybu, který posílí tělo, a pokud chodíme v krásné přírodě, tak i duši. A ještě o stupeň výš je chůze s holemi, která rozpohybuje až devadesát procent našeho těla.

Chůze je to nejlepší, co můžete darovat svému tělu

Chodit s holemi může každý, nejen senioři. „Třeba můj syn v devíti letech chodí s holemi a zvládá se mnou i náročnější túry. Musí mít ale správně nastavenou délku,“ říká lektorka nordic walking Pavla Šimonová. Naučte své nohy chodit a rozpohybujte i ruce. Tělo se vám za to odmění.

A doplňuje ji kolega Oldřich Kutil: „Výběr nordic walkingové hole se dá poplést. Například některé řetězce prodávají trekové hole na nordic walking. A to si protiřečí. Treková hůl je těžší, má těžké madlo s poutkem, a také se hodí do těžšího terénu. Třeba na Sněžku nebo do Tater. Nordic walkingová hůl je subtilnější a má zvláštní rukavičku, kterou když upevníte na ruku, tak vám tu hůl drží a vrací zpátky do dlaně. Bez toho se hůl ani vlastně použít nedá.“

Nejtěžší je vytrvat ve svém odhodlání

S chůzí může začít opravdu skoro každý. Ale ne všichni dokážou udělat ve svém životě obrat, převléknout se a vyrazit ven. Ale pokud se odhodlají a vydrží, časem se z chůze stane droga. Člověk zpevní tělo, zlepší se některé zdravotní problémy a hlavně psychika. Je známo, že díky chůzi na čerstvém vzduchu se vyplavují hormony štěstí.

autor: jsl
Spustit audio